El retard en les variants d'Olot i les Preses fa revifar la polèmica | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Olot i les Preses. Fotos dels terrenys per on ha de passar les futures variants d'Olot i les Preses

El retard en les variants d’Olot i les Preses fa revifar la polèmica

  |   Novetats

El Punt. L’aturada del projecte constructiu fins a comunicar les al·legacions l’endarrereix mig any. L’alcalde d’Olot, indignat per l’acumulació de retards.

El projecte constructiu de les variants d’Olot i les Preses s’enllestirà a final d’aquest any i no aquest estiu tal com preveu l’adjudicació, que es va fer l’estiu passat a l’empresa Typsa. Tal com va avançar aquest diari, el projecte està aturat en espera de la resolució de les al·legacions, que, fins al canvi de responsables de Mobilitat i al capdavant de la conselleria de Territori després de la sortida de Junts del govern, s’estaven estudiant de manera paral·lela a la redacció del projecte.

El retard que acumularà el projecte constructiu l’ha fet públic l’alcalde d’Olot, Pep Berga, després de demanar explicacions a aquesta conselleria. Berga s’ha manifestat indignat. “No puc entendre la frivolitat de deixar passar catorze anys, des que es va obrir el túnel de Bracons, i que s’acumuli retard rere retard. Olot i sobretot els veïns de l’avinguda Sant Jordi estan suportant un trànsit molt elevat de camions cada dia”, ha indicat. L’alcalde, a més, ha assegurat que no entén com tractant-se d’un projecte que depèn només de la Generalitat acumuli aquests retards. “La variant és una necessitat urgent per a Olot, per a les Preses i per a la mobilitat a la comarca”, ha indicat. A més, ha dit que no troba cap explicació al fet que es trigui més de tres anys a resoldre unes al·legacions, quan ningú discuteix el traçat. “Una setmana més, un dia més és molt important”, ha dit.

L’aturada i l’anunci de la resolució d’al·legacions aquest mateix febrer la van comunicar per separat als alcaldes dels municipis afectats el secretari de Mobilitat i Logística, Marc Sanglas, i el director general de Transports i Mobilitat, Oriol Martori. Mentre que el de la Vall d’en Bas, Lluís Amat (La Vall Plural-AM), va valorar positivament que la tramitació del projecte se cenyís ara a la legalitat vigent, els de les Preses i Olot, tots dos de Junts, van entendre que el projecte no tindria cap retard.

Declaració d’impacte

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha informat que l’estudi d’impacte ambiental ja està enllestit i ha volgut subratllat que el projecte constructiu tira endavant. “No s’ha aturat res, tal com mana la llei, només s’està esperant a respondre les al·legacions abans de reprendre el projecte constructiu”, ha indicat. Segons ella, les 150 al·legacions que es van presentar ja estan resoltes i ara només falta comunicar-les als qui les van formular. A més, un cop es faci la comunicació, no hi ha la possibilitat de demanar revisió de les negatives i, per tant, el projecte constructiu ja pot tirar endavant.

El projecte constructiu es fa sobre un traçat de 12 Km entre la rotonda del polígon de la Serra de la Vall d’en Bas i l’enllaç de l’A-26 d’Olot. Es fonamenta en l’estudi informatiu i hi incorpora un carril per sentit i un enllaç de les variants de les Preses i Olot a Codella d’un sol nivell i més un túnel subterrani del Verntallat.