El preu dels aliments va pujar quatre vegades més que els sous l’any 2023
Diari de Girona. El salari mitjà a Espanya va augmentar un 4,3%, fins a uns 2.200 euros al mes, mentre que la inflació patida pels comestibles va ser de l’11,7%. Les professions tècniques i científiques van experimentar les pujades més importants.
El salari mitjà a Espanya per a una jornada completa va tancar l’any 2023 amb un increment del 4,3%, fins a situar-se en 2.248,99 euros bruts al mes. Un increment superior al del conjunt dels preus registrats en l’IPC, que va augmentar durant aquest mateix exercici un 3,5%, però substancialment inferior al ritme al qual s’encareix la cistella de la compra. El preu dels aliments va pujar un 11,7%, gairebé quatre vegades més que el que va pujar un salari brut a Espanya, segons reflecteixen les dades de l’enquesta trimestral de costos laborals actualitzada ahir per l’INE.
Els salaris estan experimentant un dels cicles més alcistes de la seva història recent, si bé això no és suficient per compensar la tempesta inflacionista que pateixen les llars. Especialment aquelles amb menors recursos, ja que dediquen un percentatge superior dels seus ingressos a partides com la cistella de la compra, una de les que més s’han encarit en els darrers anys.
Ara que es compleixen quatre anys de la declaració del primer estat d’alarma pel coronavirus, el balanç no és positiu per a la butxaca de la majoria de treballadors. Des del 2020, els sous han pujat de mitjana un 14,9%, els preus, en general, un 15,7% i els aliments, en concret, un 27%.
Tot i això, aquest cicle expansiu, tant dels preus com dels salaris -cadascú al seu respectiu ritme-, es va moderant. Els sous van tancar el quart trimestre del 2023 amb una alça interanual del 4,3%, un any abans ho van fer al 4,8% i dos anys enrere al 5,1%. La tendència de desacceleració es confirma, igual que amb el nivell de preus general. Segons les dades registrades d’aquest febrer, actualment l’IPC està en el 2,8%, prèviament va tancar el 2023 en el 3,5% i un any abans ho va fer en el 8,5%.
No tots els gremis han pujat els sous amb la mateixa intensitat durant l’últim any o des que va esclatar la covid, si bé el balanç durant els darrers quatre anys li surt negatiu a la gran majoria d’assalariats. Durant el 2023 hi va haver diverses activitats que van revaloritzar les nòmines per sobre de la mitjana.
Destaca especialment que els dos sectors que més estan millorant les seves condicions són, alhora, dos dels que millor ja paguen i que també estan registrant un volum de contractacions rècord. És el cas de les activitats científiques i tècniques, d’una banda, i de la informació i comunicació, de l’altra. Aquesta pujada de sous s’explicaria, en part, per la necessitat d’esforç de les empreses per captar els professionals que necessiten.
No només durant el 2023 aquestes dues activitats han pujat amb especial afany els seus sous, sinó que també ocupen el podi en la comparativa des del 2020. Per altra banda, de manera conjuntural, el 2023 sectors com la sanitat o les activitats immobiliàries van congelar, de facto, les seves nòmines. Si s’amplia el focus i s’observa l’evolució des del 2020, els subministraments energètics, el transport i l’hostaleria van ser les activitats que van augmentar menys els salaris, fins a tres vegades menys que la inflació acumulada. Coincideix que són gremis en què els empresaris manifesten reiterades dificultats per trobar professionals disposats a acceptar les seves ofertes.
Vacants a la baixa
L’enquesta trimestral de costos laborals també ofereix un registre de les vacants disponibles a les empreses. És a dir, posicions que les companyies pretenen omplir però no ho aconsegueixen, ja sigui perquè no troben el candidat idoni, ja sigui perquè a aquest no li interessen les condicions que aquestes empreses ofereixen.
Segons el darrer estudi de la patronal CEOE, tres de cada quatre empreses no troben el perfil que necessiten. El nombre de vacants registrades durant l’últim trimestre del 2023 va ser de 139.314, 1.203 menys que el mateix trimestre de l’any anterior. Per primera vegada des de l’esclat de la covid, el volum de vacants va a la baixa. Fins ara no havia deixat d’augmentar, si bé el volum total és residual, tenint en compte que hi ha al voltant de 21 milions de treballadors en actiu.