El pagament a proveïdors abans de 30 dies, la pròxima obligació a Europa | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

El pagament a proveïdors abans de 30 dies, la pròxima obligació a Europa

  |   Novetats

El Periódico. La Comissió Europea vol obligar les empreses a pagar als seus proveïdors 30 dies. La Plataforma Multisectorial contra la Morositat (Pmcm) espera amb ànsia aquesta mesura, encara en tràmit i pendent de ratificació al Parlament Europeu. Per a aquesta organització, una exigència d’aquest calat suposarà el fre definitiu a la morositat en les relacions comercials i l’augment de la liquiditat empresarial en el seu conjunt. Representants de la Pmcm han estat en contacte amb membres de la Comissió Europea, aportant documentació i assessorant en el camí a seguir per a una reforma que beneficiarà les empreses eficients però que també pot suposar una clatellada per a les que passin dificultats en el moment en què s’hagi d’implementar el nou marc legal.

La Pmcm assegura que ha tingut accés al document que la Comissió Europea remetrà al Parlament per sotmetre’l a aprovació, en el qual proposa mesures per frenar la morositat en les relacions comercials i fomentar així la liquiditat de les empreses. Adverteix que en el moment en què la mesura sigui aprovada «tindrà un caràcter immediat i directament aplicable a cada legislació nacional». La principal mesura consisteix que les empreses hagin de pagar a un màxim de 30 dies, en comptes de 60 com estava contemplat fins ara en la directiva.
Rius de tinta s’han escrit entorn de la morositat i l’efecte que deixa entre les empreses i autònoms. La morositat obstaculitza la competitivitat, augmenta la incertesa de l’empresari i, en el cas de la contractació pública, redueix la participació de les pimes en les relacions comercials amb l’Administració. L’efecte immediat és que el compte de resultats de qualsevol empresa afectada per terminis de cobrament elevats és que augmenten les necessitats de capital circulant. Els costos financers augmenten, cosa que en l’actual conjuntura de tipus més alts es converteix en una amenaça per a empreses amb clients i mercat, però costos de finançament massa elevats.

El nou marc legal establirà compensacions automàtiques i farà que el pagament d’interessos al perjudicat sigui legalment automàtic en cas de morositat. Encara no existeixen estudis fiables sobre l’impacte que la nova normativa pot tenir en els preus. És possible que els proveïdors aprofitin la dilació en els pagaments per millorar la seva posició competitiva. Amb la nova normativa, és de preveure que la gran competitivitat de les empreses recaigui no en terminis de pagament sinó en costos més reduïts. No es descarta que en el tràmit parlamentari l’actual esborrany pugui incorporar alguna excepció o canvi per minimitzar l’impacte a determinats sectors tradicionalment molt beneficiats pels terminis de pagament a proveïdors més llargs del normal (com la distribució, en la construcció…).

La Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM) agrupa entitats estatals, autonòmiques i sectorials, que en conjunt representen prop d’1 milió d’empreses –amb una xifra de negoci pròxima als 150.000 milions d’euros– i que donen ocupació a més de 4,5 milions de treballadors i autònoms.