El nou eix comercial banyolí
El Punt. La reurbanització del passeig de la Indústria ha de donar continuïtat a l’illa de vianants del Barri Vell. A curt termini, es farà una plaça davant de l’ajuntament.
Després de diversos endarreriments, a Banyoles tenen a punt per començar a executar a curt termini un ambiciós projecte de remodelació del passeig de la Indústria que comportarà un canvi important des del punt de vista estètic i també modificacions en matèria de mobilitat. “La idea –assenyala el regidor d’Urbanisme, Albert Tubert– és crear un nou eix comercial que connecti el Barri Vell amb la clínica.” “Aquest nou espai, actualment fragmentat –argumenten els autors del projecte, l’equip de Miàs Arquitectes , amb referència al tram que toca a l’avinguda dels Països Catalans–, ha de ser l’entrada a la ciutat, tant al nucli antic com a l’eixample. Proposem portar el centre de gravetat de la ciutat a aquest punt.”
El projecte s’ha dividit en diversos sectors, que correspondran a fases d’obres. Tots tenen en comú l’abundància d’arbres i el fet que es dona prioritat a la gent que va a peu i en bicicleta. En definitiva, es tracta de tornar a donar l’aspecte original de passeig que havia tingut el que des de mitjan segle passat és en realitat un carrer de pas, i dels més transitats.
Una plaça
La primera fase que es construirà –n’estan redactant el projecte executiu– és la que abasta la zona més pròxima a la casa de la vila, a la qual s’atorgarà l’aspecte de plaça, amb més valor per a la casa consistorial. No hi haurà voreres, s’hi mantindrà la popular font –però situada més a la vora del carrer Hysern i no pas a l’eix del carrer– i es farà créixer un mur vegetal a la façana lateral de l’ajuntament que mira cap al centre –actualment, una paret sense ornamentació–. A la banda contrària del passeig, hi plantaran una filera d’arbres.
En aquesta fase s’inclou igualment el tram del carrer Pere Alsius més pròxim al passeig de la Indústria, que en seguirà la pauta estètica.
El cost
El pressupost d’aquesta etapa inicial és, en principi, d’uns 550.000 euros. Els diners estan inclosos en els comptes d’aquest any, però podria ser que es fes curt si es considera l’encariment dels materials que s’està experimentant darrerament, adverteix el regidor d’Urbanisme. “Depenent de la disponibilitat econòmica, farem més o menys, però el que és segur és que la plaça del davant de l’ajuntament la farem a curt termini”, avança Tubert.
La resta de la remodelació no té calendari i s’anirà executant a mesura que es disposi dels recursos necessaris. En qualsevol cas, no es considera una qüestió urgent.
Carril bici
Una altra fase es desplegarà entre la plaça dels Jurats (davant de la clínica Salus) i l’ajuntament. “La secció que proposem –defineixen els autors– permet una circulació rodada en un sentit, però un espai de passeig més important a la banda més assolellada, amb uns espais més relaxats amb bancs.” No se sap quan es podrà executar, però al marge del calendari l’equip de govern hi vol condicionar a curt termini el carril bici que es preveu en el pla director de la bicicleta, molt reclamat. Aleshores s’eliminaran els aparcaments d’una banda, i els de l’altra es disposaran en espiga per tal de compensar la pèrdua de places.
La plaça dels Peixos
Segons la proposta de Miàs –encara no plasmada en un projecte constructiu–, serà molt gran també el canvi que es preveu entre l’ajuntament i la cruïlla amb l’avinguda dels Països Catalans, que, a banda del passeig de la Indústria, afectarà també les placetes del Doctor Rovira (la plaça dels Peixos) i de les Monges. Els dos espais es remodelaran perquè quedin a un sol nivell i s’hi reubicaran el quiosc, els jocs infantils i la font dels Peixos.
A tall de suggeriment, es preveu també deixar-hi visibles els horts de les monges amb l’eliminació del mur perimetral i, al seu lloc, instal·lar-hi “una tanca permeable visualment”. Al peu d’aquesta tanca, s’hi obriria un rec que connectaria amb la font dels Peixos. “Creiem que en un futur –manifesten– s’haurien d’incorporar els horts de les monges com a espai públic i plaça central de la ciutat.”
Un vial amb 120 anys d’història que va servir per expandir la ciutat
El passeig de la Indústria es va obrir parcialment el 1903, després que l’empresari local Manuel Coromina (conegut com en Trull) i un altre veí, Francesc Bracons, cedissin els terrenys a l’Ajuntament. El nou vial, que arribava fins on ara hi ha la cruïlla amb el carrer Baldiri Reixac, havia de ser la porta de l’expansió urbanística cap a ponent de la ciutat, concentrada fins aleshores a l’actual Barri Vell i als carrers del Barral, que va ser el primer eixample. El nom que li van posar va ser una exigència de Coromina i Bracons, que volien d’aquesta manera deixar constància del progrés de Banyoles. Estèticament, al vial li van donar un aspecte de passeig senyorial, amb arbres, escales i balustrades. De mica en mica, algunes famílies hi van aixecar les seves cases, la Guàrdia Civil hi va instal·lar la seva caserna i s’hi van obrir, entre altres establiments, els cinemes Petit i el Victòria.
L’ajuntament, que fins aleshores ocupava la Pia Almoina (actualment, seu del Museu Arqueològic Comarcal), s’hi va inaugurar el 1928. El solar on el van construir no estava destinat a aquella finalitat, sinó que inicialment s’hi preveia fer l’escola de música i un museu biblioteca.
De passeig a carrer
Als anys cinquanta, el vial es va allargar fins al passeig Constans i, alhora, hi van eliminar els elements que li atorgaven un aspecte de passeig. Es va convertir, així, en un carrer.
No sempre s’ha anomenat passeig de la Indústria. Entre el 1931 i el 1939 (és a dir, durant la República i la guerra del 36), es va dir passeig d’Enric Prat de la Riba, en honor de qui havia estat president de la Mancomunitat de Catalunya. Amb la irrupció del règim franquista, a partir del 1939 va passar a anomenar-se “paseo del Generalísimo”. El primer ajuntament democràtic després del franquisme va aprovar el 1979 la recuperació del nom original.