El nombre de pisos turístics es manté estable a Girona
Diari de Girona. La ciutat té 766 habitatges d’aquestes característiques i, segons l’última actualització del registre, la meitat s’ubica al Barri Vell.
El Barri Vell de Girona compta amb més de 380 habitatges d’ús turístic segons les últimes dades facilitades per la Generalitat de Catalunya, que daten del passat 17 de juliol. Això significa que en aquest sector s’ubiquen la meitat dels immobles d’aquestes característiques del total de la ciutat, ja que en aquesta última actualització se’n compten 766, una xifra més o menys semblant en els últims recomptes que s’han fet. En l’últim recompte d’habitatges que va fer l’Ajuntament de Girona, al Barri Vell hi havia 2.335 immobles. En aquest sentit, més del 16% d’aquest total són habitatges d’ús turístic, superant el topall màxim que és del 15% respecte dels habitatges totals de cada barri o sector de la ciutat. En tot cas, però, el Barri Vell s’engloba en un sector juntament amb una part del Mercadal. Així, entre els dos barris, que tenen un total de 3.287 habitatges, just s’arriba a aquest llindar del 15%.
Tanmateix, segons la plataforma Més Barri, la Generalitat no té el llistat «del tot actualitzat», però sí que «ens en podem fer una idea la quantitat d’habitatges d’ús turístic que hi ha al Barri Vell». En aquest sentit, «estem totalment en contra dels habitatges d’ús turístic per la necessitat d’habitatge que hi ha». Expliquen que Girona és una «ciutat residencial densa» i que, per això, hi hauria d’haver «més pisos de lloguer». Més Barri també exposa que «el creixement del turisme» ha fet que de cada vegada «es lloguin més pisos a turistes i menys als veïns de la ciutat».
La plataforma també lamenta que «no hi ha control sobre les taxes turístiques» quant aquest tipus d’habitatges. I és que afirmen que hi ha «molt poca recaptació» perquè el propietari que cedeix el pis «paga tant per la llicència», però després «no es paguen altres taxes».
Topall del 4%
«Hi ha menys habitatge per viure», també apunten des de Més Barri. Per això, «hem demanat que es reguli i aviat està previst que surti un percentatge» sobre el total d’habitatges que poden tenir llicència de pisos turístics. De fet, l’objectiu de l’actual govern de l’Ajuntament és aprovar un topall del 4% segons es va pactar en l’acord de govern entre Guanyem Girona, Junts i ERC.
L’última vegada que es va fixar un topall màxim va ser el novembre passat, quan es va aprovar al ple municipal un llindar del 15%. Aquest màxim, però, era per cada un dels sectors fixats per l’Ajuntament. Ara, aquest 4% és en «el conjunt de la ciutat», detallava un document on hi ha inclosos 64 «grans projectes de ciutat» quan es va anunciar l’acord de govern el mes de juny. Aquest 4% arreu de la ciutat ja es compleix. I és que segons les últimes dades facilitades per l’Ajuntament, Girona tenia un total de 48.809 i segons la Generalitat la ciutat té 766 habitatges d’ús turístic. Per tant, si es tenen en compte aquestes xifres, només hi ha un 1,57% d’immobles que siguin per ús turístic en el conjunt de la ciutat.
35 pisos turístics al Carme
El carrer del Barri Vell amb més habitatges d’ús turístic és el de la Cort Reial, amb 33. Després el segueixen el de la Barca (32) i Ballesteries (29). En canvi, en el barri del Mercadal el carrer amb més immobles d’aquest estil és el de Santa Clara, amb un total de 28. Tot i així, el Barri Vell ni el Mercadal tenen el carrer amb més habitatges d’ús turístic. Segons l’última actualització de la Generalitat, el carrer de Girona amb més pisos turístics és el del Carme, amb 35.
Altres vies amb més d’una desena de pisos turístics són: carrer Bisbe Lorenzana (21), carrer Bellaire (21), la rambla de la Llibertat (18), l’avinguda Jaume I (12), el carrer Barcelona (11) o la plaça Catalunya (10).