La Fiporc més multitudinària celebra la seva onzena edició
Diari de Girona. Prop de 20.000 persones visiten la Fira del Porc de Riudellots superant el rècord del 2023.
EL MÓN DEL PORC. Riudellots es bolca amb la Fira temàtica amb degustacions, exposicions, presentacions, tallers i demostracions del procés de matança i elaboració d’embotits, entre altres activitats relacionades amb el món del porc fent palès que aquest animal s’ha convertit en un dels principals eixos econòmics de la població.
Si la inauguració oficial de Fiporc es va fer amb la tradicional tallada de fuet a càrrec de l’alcalde del municipi, Josep Santamaria, la inauguració oficiosa va tenir com a protagonista l’esmorzar de forquilla, que no podia faltar si es volia començar un cap de setmana amb bon peu amb el porc com a protagonista; la relació és evident i inevitable. Així és com arrencava el dissabte la Fiporc, la fira temàtica de referència a Catalunya, que es va celebrar per primera vegada l’any 2014 per posar en valor tot el que envolta el món del porc.
Les prop de 20.000 persones que han passat aquest cap de setmana per Riudellots han pogut gaudir d’un bon grapat d’activitats relacionades amb aquest animal, que s’ha convertit en un dels principals eixos econòmics del poble, però també en el seu símbol identitari. Després del complet esmorzar, el protagonisme va passar a ser per a la tractorada que es va passejar, des del pavelló de Fontajau de Girona fins a Riudellots, on han quedat exposats durant tot el cap de setmana. Mentrestant, les riuades de gent que anaven arribant al centre de la Fira s’anaven distribuint -generalment per grups d’edat- segons les diferents activitats preparades per passar-hi hores i hores. Els més petits van passar un matí entretingut amb diferents tallers: pintar globus, treballs manuals, pintar cares o una trobada de puntaires. D’altres, van poder gaudir d’exhibicions tan diverses com les danses clàssiques, contemporània i jazz a càrrec de l’Escola Dansa Elena o de les danses urbanes per part de Like a Dream.
Amb tot, però, l’animació de la Batucada de la UdG avisava a tots els presents que a l’àrea de tast i degustació s’estava coent un dels plats estrella de la jornada: una representació de l’especejament del porc. Gran part dels assistents
contemplaven curiosos com els professionals -que jugaven a casa seva- explicaven pas a pas com tractaven i aprofitaven totes i cadascuna de les parts d’aquest animal. Mites, llegendes, saviesa popular i, sobretot, dades contrastades, van ser els pilars de la divulgació oferta al centre de la Fira. Pels qui s’ho havien perdut, també van poder gaudir diumenge de dues noves representacions de la tradicional matança del porc.
Les exposicions, com el Diorama a càrrec de Mireclick o el concurs de dibuixos «El porquet de Fiporc» van posar la salsa a una Fira que també va disposar d’exposició d’animals vius, passejos en poni i, fins i tot, una exposició de vehicles clàssics i esportius.
Fira consolidada
En la seva onzena edició, la fira s’ha consolidat i així ho indiquen els seus números: 20.000 visitants en només dos dies, superant la xifra rècord de 17.000 assolits en l’edició de l’any passat. La fira referma Riudellots com la capital del porc a les comarques gironines i ha aplegat una cinquantena d’entitats i col·laboradors, a banda dels més de 100 voluntaris.
Fiporc és, des del 2014 un certamen que té com a objectiu consolidar-se com a fira temàtica de referència a Catalunya. Actualment, a Riudellots de la Selva, arriben diàriament més de 25.000 porcs per ser sacrificats i transformats en diversos productes alimentaris. És per això que la indústria càrnia s’ha convertit en un dels principals motors de l’economia local convertint el poble en el segon municipi d’Europa on passen més porcs al dia. Des dels seus inicis la fira s’ha celebrat durant dos dies de febrer, coincidint amb la temporada d’hivern quan amb l’arribada del fred, antigament es duia a terme la matança del porc en moltes cases rurals.
Com a novetats, enguany s’ha recuperat la jornada tècnica, celebrada el cap de setmana anterior, amb dues ponències en col·laboració amb l’IRTA. També s’ha celebrat la primera edició del campionat de botifarra, en aquest cas, del tradicional joc de cartes.