El Govern tanca l’oci nocturn en espais tancats però salva els festivals
Diari de Girona. L’exigència de prova o pauta completa es demanarà en esdeveniments musicals amb més de 500 persones dempeus i ballant.
Brusca frenada a la desescalada a Catalunya davant el fort ascens de la covid-19. La Generalitat ha decidit decretar el tancament de l’interior de l’oci nocturn durant 15 dies a partir de divendres que ve, una mesura que no afectarà els festivals programats per a aquesta quinzena, com el Cruïlla. Segons va explicar ahir a la tarda en roda de premsa del Procicat el sotsdirector de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), Xavier Llebaria, se seguiran permetent «aquelles activitats que puguin desenvolupar-se en terrasses o a l’aire lliure».
També s’exigiran test d’antígens o tenir la pauta completa per poder assistir a esdeveniments amb més de 500 persones en els quals calgui estar «dempeus», va precisar Llebaria. Una PCR de les últimes 12 hores també seria vàlida. Les activitats tancaran a les 3 de la matinada i hi haurà mitja hora de marge per poder desallotjar. Les mesures no s’aplicaran, per exemple, al Festival de Pedralbes o al Grec, però sí en concerts grans de festes majors que siguin dempeus. També va aclarir que els congressos no entren tampoc en aquesta nova restricció. A més, l’organització d’aquestes activitats haurà de tenir redactat un pla específic d’actuació. De fet, en tots els espectacles a l’aire lliure, independentment de l’aforament, caldrà tenir un registre d’assistents, accessible i verificable, per fer un seguiment epidemiològic en cas que fos necessari.
Festivals d’estiu, sense test
Si el públic està assegut, aquestes mesures no s’aplicaran. És el cas, per exemple, dels múltiples festivals d’estiu, que mantenen el públic amb un seient assignat i amb l’ús de mascareta. Per a balls en espais oberts per a menys de 500 persones, tampoc caldrà fer-se un test previ ni presentar el certificat de vacunació, però s’haurà de portar mascareta.
Els teatres, cinemes i concerts en espais tancats podran mantenir la seva activitat sempre que els assistents estiguin asseguts i es mantinguin les condicions d’aforament i seguretat establertes. Les sales de concerts també es poden mantenir obertes sempre que els assistents tinguin cadires assignades
Les mesures les va anunciar hores abans, també en roda de premsa, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, on va indicar que la resolució s’està ultimant. «Ara toca fer un pas enrere», va dir Plaja davant l’augment exponencial de contagis entre els més joves. També va aprofitar per defensar que la mascareta hauria de tornar a ser un element obligatori en espais oberts, però va recordar que és competència del Govern espanyol, a qui va sol·licitar recuperar-ne l’obligatorietat.
Pròrroga del gruix de mesures
Segons va informar el subdirector de l’Agència de Salut Pública, a part d’aquests canvis, el Govern té previst prorrogar el gruix de mesures actuals. Amb tot, prendran les decisions en funció del seguiment diari de la pandèmia, va afegir.
El Govern també inclourà en la resolució la recomanació de portar la mascareta, que ara no és obligatòria en espais a l’exterior si es manté una distància de seguretat d’1,5 metres. No en pot decretar l’obligatorietat, perquè depèn del govern espanyol.
En termes generals, es manté l’obligatorietat de la mascareta en tres circumstàncies: espais tancats, a l’aire lliure si no es pot respectar la distància d’1,5 metres amb altres grups bombolles i en espais de restauració mentre no s’està menjant o bevent.
Llebaria va constatar l’«elevada incidència» del coronavirus sobretot entre les persones de 15 a 29 anys però també en altres grups de més edat i que no tenen la pauta de vacunació completa i ho ha atribuït a un augment de la interacció social, coincidint amb les festes de final de curs i de principis d’estiu, i a la prevalença de la variant delta. L’augment de casos està impactant ara com ara en l’atenció primària si bé s’està registrant un «degoteig» d’ingressos als hospitals i a les UCIs.