El Govern s'obre a retardar la reducció de jornada per atraure la patronal | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

FOTOS pàgina web (371 × 205 px) (11)

El Govern s’obre a retardar la reducció de jornada per atraure la patronal

  |   Novetats, Principal

El Periódico. El pacte de legislatura de PSOE i Sumar marca l’entrada en vigor el gener del 2025.

Des de la Moncloa veuen amb bons ulls que la negociació per a una llei de reducció de jornada es dilati en el temps si això serveix per sumar la patronal a l’acord. Tot i que també signifiqui que l’entrada en vigor de les 37,5 hores setmanals –avui la norma fixa 40 hores– es retardi més enllà de l’1 de gener del 2025, tal com pretén el Ministeri de Treball.

Les negociacions entre Yolanda Díaz i els agents socials sobre aquesta matèria enfilaven fins ara la recta final. La patronal ha declinat –fins ara– entrar a rebatre amb propostes escrites les tesis de Treball, que els sindicats, en essència, ja veuen amb bons ulls. Díaz ha mirat de sumar els patrons a una negociació activa, alternant pseudoultimàtums amb la mà estesa i anuncis de noves propostes per mirar de convèncer-los, com va fer aquesta setmana pensant en la reunió prevista per aquest dilluns vinent.

No obstant, la CEOE ha reiterat la seva oposició a Díaz, tal com es va evidenciar en l’acte empresarial contra la “ingerència del Govern en les empreses”, apadrinat per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Si bé dins de la mateixa patronal no hi ha exactament el mateix discurs. Davant la contundència dels vicepresidents de la CEOE, el seu líder, Antonio Garamendi, es va desmarcar en aquest acte del to crispat i va demanar “moderació”. Aquí s’agafen des de la Moncloa per invocar més recorregut a la negociació.

Millor sense presses

La part socialista del Govern considera que convé redoblar els esforços per atraure els empresaris a una iniciativa que els dos socis de la coalició, el PSOE i Sumar, es van comprometre en el seu acord de legislatura que estigués ja en vigor l’1 de gener del 2025. “S’ha de donar una oportunitat al diàleg. Preferim arribar-hi una mica més tard, però cal esgotar les possibilitats i potser no córrer tant”, diuen fonts de la Moncloa, que ja han traslladat aquest punt de vista a Díaz.

El ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va anticipar ahir al matí aquest posicionament en una entrevista a Onda Cero. En aquesta va remarcar que hi ha una negociació “en curs”, que s’ha de donar “el temps necessari” i que “l’important és trobar un punt d’equilibri”.

Els socialistes ofereixen dos arguments per justificar la necessitat de sacrificar els temps amb l’objecte d’un pacte més ampli. D’una banda, consideren que la mesura tindrà més recorregut si l’entesa inclou no només els sindicats sinó també la CEOE. “Hi ha possibilitats d’acord”, anticipen els mateixos interlocutors, que deixen clar que continuen apostant per la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores com a màxim sense que minvi el salari.

D’altra banda, la futura llei que reguli la iniciativa haurà de ser aprovada pel Congrés dels Diputats. Davant el segur rebuig del PP, tot torna a passar pel bloc d’investidura, en què Junts i el PNB són membres indispensables. Un pacte amb la patronal faria que els nacionalistes bascos hi votessin a favor, acaben a la Moncloa, i també serviria per acostar els postconvergents.

Fonts de Treball insisteixen en la línia que han estat defensant des de fa dies. Si hi ha un canvi d’actitud, s’allargarà “sense data de caducitat” la negociació; si no n’hi ha, es negociarà unilateralment amb els sindicats per tancar “al més aviat possible” un acord i remetre’l al Congrés. El principal problema que implica allargar les negociacions amb la patronal és l’entrada en vigor de la norma.