El govern presenta els ajuts per al sector agroalimentari
La nova estratègia alimentària de Catalunya per al 2021-2026 estrena aquest any una convocatòria de subvencions amb una partida de deu milions d’euros que podran sol·licitar empreses i autònoms agroalimentaris gironins. El director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, les va presentar ahir, com a “ajudes transformadores”, per impulsar tant petits com grans projectes, amb el nexe comú de la sostenibilitat, l’arrelament de població i de dones actives al territori o la sobirania alimentària amb un producte de proximitat i qualitat.
Com va recordar la directora territorial del departament, Elisabet Sànchez, la producció i la indústria agroalimentària és “un dels sectors econòmics més importants a la demarcació de Girona amb més de 680 indústries alimentàries” amb pes en el PIB i l’ocupació, i més de 3.870 activitats ramaderes, 1.280 activitats agràries, dotze comunitats de regants, deu petits escorxadors i la xifra de 88 dones encapçalant el mateix nombre d’activitats en el sector primari.
Nou línies diferents
Gòdia va desgranar els detalls de les nou línies cap a les quals poden encaminar-se les sol·licituds. Comencen per les inversions que facin reduir la petjada ambiental, però en va destacar de més pràctiques, com ara la posada en marxa d’instal·lacions compartides, com ara obradors compartits entre diversos petits artesans i escorxadors mòbils per a petits ramaders i la manipulació de la carn provinent de caça –i la proliferació de senglars–. Però també per a la digitalització i la innovació tecnològica i l’ampliació de superfície conreadissa que ajudi el mosaic en el paisatge, la lluita contra el malbaratament que recuperi excedents de producte i matèries derivades i el relleu generacional de negocis artesans, en què va posar l’exemple de flequers que estan a punt de jubilar-se o que ho faran en els pròxims anys.
Ajuts energètics
En aquest sector, la puja de costos energètics està posant contra les cordes molts petits negocis, i Gòdia va recordar el recurs paral·lel dels crèdits de l’Institut Català de Finances (ICF), amb una dotació total de 60 milions d’euros i tipus zero per a préstecs de fins a 50.000 euros i a l’1,75% fins a 100.000 euros que la Generalitat ha habilitat per intentar que tant indústries com petits autònoms facin front a les factures disparades dels darrers mesos i els pròxims.
Per acabar de divulgar les opcions i resoldre més dubtes, faran més reunions telemàtiques entre dilluns i dijous de la setmana vinent, específiques per a artesans, grans i mitjanes explotacions, emprenedors, o per prevenir pèrdues en les explotacions i evitar-hi el malbaratament.