El govern destina 6 milions a projectes de canvi estratègic a les empreses
El Punt. Acció posa a disposició de les companyies ajuts de fins a 90.000 euros per implementar nous plans de negoci.
El govern, a través d’Acció, l’agència per la competitivitat del Departament d’Empresa i Treball, destinarà enguany 6 milions d’euros a projectes de canvi estratègic i de transformació del model de negoci de les empreses catalanes. Es tracta de dues convocatòries d’ajuts dirigides a iniciatives de reforç a la competitivitat empresarial i a l’impuls de noves oportunitats de negoci, que s’emmarquen en el desplegament de la política de clústers a Catalunya.
Així ho ha donat a conèixer el director executiu d’Acció, Joan Romero, en el marc del Cluster Day, la trobada anual de l’ecosistema clúster a Catalunya que ha organitzat l’agència aquest dijous. L’acte, que enguany ha arribat a la seva tercera edició, ha agrupat al voltant de 350 empresaris i empresàries d’arreu al World Trade Center de Barcelona.
Es tracta, d’una banda, de la línia d’ajuts a iniciatives de reforç de la competitivitat, que es troba oberta actualment i que es podrà sol·licitar fins al 29 de setembre. I, de l’altra, de les subvencions per a noves oportunitats de negoci, una línia oberta fins a l’11 d’octubre per a empreses que estan treballant un nou pla de negoci o en la implementació de les accions definides en el pla previ. En aquest cas, el volum de l’ajut pot arribar fins als 90.000 euros, que es reparteixen en dues fases: una primera per a la realització de projectes empresarials de canvi estratègic (fins a 30.000 euros), que consisteix en la realització d’un pla de negoci a partir d’una oportunitat identificada prèviament per l’empresa, i una altra per a projectes empresarials de canvi estructural (fins a 60.000 euros) per implementar aquest pla.
Segons un comunicat del Departament d’Empresa, el Cluster Day d’aquest 2023 s’ha centrat en el concepte de lideratge i en l’anàlisi de les necessitats i característiques dels perfils professionals del futur. Romero, que ha inaugurat la jornada, ha explicat que “els clústers són una eina molt valuosa per identificar les necessitats de les empreses i els sectors que treballen, sobretot, en l’àmbit del talent i la seva adequació als reptes actuals i futurs”. El director executiu d’Acció ha subratllat que “les empreses dels clústers suposen, aproximadament, el 36% de la facturació i els llocs de treball de la indústria catalana” i que, per tant, el seu impacte és representatiu per al conjunt de l’economia. En aquest sentit, “la Harvard Business School ha estudiat la política de clústers catalana, que té més de 30 anys d’experiència, com un cas d’èxit global en l’impuls de la col·laboració empresarial i el foment del valor compartit”, ha explicat.
En total, vuit clústers catalans, el Clúster Audiovisual, el Beauty Clúster, el Clúster In-Move, el Clúster de l’Energia Eficient, el Clúster CIAC, el Clúster Innovi, l’Indescat i el Clúster de Salut Mental, han presentat els projectes sobre formació dels perfils professionals del futur que ja estan treballant.