El Govern confina dinou municipis gironins amb un toc de queda nocturn
Diari de Girona. La mesura, que regirà entre la 1 i les 6 de la matinada, afecta gairebé sis milions de persones de 158 poblacions de tot Catalunya i entrarà en vigor el cap de setmana si l’avala el TSJC.
El Govern ha iniciat els tràmits per demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que avali el confinament nocturn (entre la una i les sis de la matinada) a 158 municipis de Catalunya, dinou d’ells a les comarques gironines. El tribunal té tres dies per decidir si avala una mesura que afecta a gairebé sis dels 7,6 milions de catalans i s’aplicarà durant set dies i serà prorrogable «fins que la pandèmia remeti», va apuntar el president Pere Aragonès.
Els municipis afectats són tots aquells que tenen més de 5.000 habitants i una incidència acumulada de 400 casos (diagnosticats en els últims set dies) per cada 100.000 habitants, així com els que, sense complir amb aquests requisits, es trobin geogràficament envoltats per uns altres que si mostren aquesta afectació tan elevada. L’objectiu, ha dit Aragonès, és «protegir» aquelles localitats que es troben en millor situació. I fer-ho des d’aquest pròxim cap de setmana, quan s’espera que entri en vigor. Dels municipis de més de 20.000 habitants, almenys una vintena superen la taxa de 1.000. A partir de 250 es considera que hi ha un risc molt alt de contagi.
Ara mateix, el que té els números més disparats és Sitges, amb una taxa de 2.280 positius per cada 100.000 habitants els últims 14 dies. El segueixen, per aquest ordre, Vilassar de Mar, Sant Pere de Ribes, Sant Cugat del Vallès, Sant Just Desvern i, en sisena posició, la ciutat de Barcelona. Entre els municipis gironins, destaquen Girona, Blanes i Lloret
Aragonès va qualificar la mesura de «quirúrgica» donada la «situació d’extrema fragilitat» que mostren els indicadors catalans. Va subratllar que el confinament nocturn afecta a drets fonamentals, com el de la mobilitat, i per això la va qualificar, també de «severa i excepcional», però necessària per a preservar el sistema sanitari, que corre perill de fer-se fallida donada la llarga durada de la pandèmia i els seus efectes sobre el col·lectius de professionals.
Així mateix, també va dir que el confinament nocturn ha de permetre «preservar la reactivació econòmica» que en els últims mesos s’havia iniciat i que la ràpida propagació de la variant delta ha posat en perill, sobretot en determinats sectors, com aquells que beuen del turisme, per exemple.
La prohibició de reunions de deu persones entra en vigor avui
Aragonès va unir la mesura aprovada ahir amb les que ja havia anunciat dimarts i que el TSJC ja ha avalat, com el límit de 10 persones en reunions socials a Catalunya, així com la limitació d’accés als espais públics, com a parcs i platges, entre les 00.30 hores fins a les 6.00 h. El tribunal també dona el seu suport a la prohibició de beure i menjar en concentracions en espais públics excepte per a sortides escolars, activitats d’intervenció socioeducatives i oci educatiu. En ser unes mesures que vulnera els drets fonamentals havia de comptar amb l’aprovació judicial. Fins ara era una recomanació.
Aquesta mesura, que entra en vigor avui un cop es publiquin al DOGC, se suma, així mateix, al tancament de tota l’activitat nocturna (tant interior com exterior) de bars, restaurants, serveis a domicili, locals de 24 hores i esdeveniments culturals a les 00.30 hores de la matinada. El Govern recomana als ajuntaments que evitin les aglomeracions de persones, la qual cosa inclou les festes majors.
Resposta proporcionada
El TSJC considera que petició de la Generalitat és una «resposta imprescindible, adequada i proporcionada davant una situació de risc per a drets fonamentals que en aquests moments han de prevaler, com són els relatius a la vida i a la salut». En aquest sentit, incideixen els magistrats que les mesures preventives de salut pública sol·licitades vénen recolzades per un informe de la Agència de Salut Pública de Catalunya. Aquest dictamen argumenta que aquestes restriccions obeeixen «a la sobtada recrudescència de la pandèmia després d’un període d’evolució descenden» i qualifica les mesures d’ «indispensables per a fer front, amb garanties d’èxit, a una nova ona infecciosa que avui dia sembla anar adquirint proporcions preocupants»