El futur de l’Odeon reobre el debat sobre el model de turisme de bicicleta a Girona
Diari de Girona. L’icònic edifici, situat al Barri Vell, es convertirà en una botiga de bicicletes, on també hi haurà una cafeteria. La plataforma Més Barri s’oposa a aquesta obertura perquè comportarà «més pisos turístics».
L’antic teatre Odeon, situat a la pujada de Sant Domènec, al bell mig del Barri Vell de Girona, es convertirà pròximament en una botiga de bicicletes. Serà l’empresa Velodrom, que ja té una botiga al carrer Argenteria, la que ha llogat aquest icònic edifici, on també hi haurà un espai de cafeteria. Tanmateix, això ha tornat a posar sobre la taula el model cicloturista a la ciutat. Girona atreu els ciclistes. Des del polèmic Lance Amstrong, impulsor de l’arribada dels professionals quan va arribar el 2001, a Jai Hindley, guanyador del Giro d’Itàlia el 2022 i vencedor de la cinquena etapa de la passada edició del Tour de França.
Girona no només és ciutat pels professionals. També per tots els amants de l’esport que troben en la ciutat i els seus voltants un espai idíl·lic on practicar-lo. De fet, un estudi de la UdG xifres a l’impacte econòmic que genera el cicloturisme. El 2018 -no hi ha dades més actuals- les comarques gironines van rebre fins a 40.725 ciclistes, gastant 162 euros al dia. TL’Institut de Recerca en Turisme (Insetur) de la UdG va detallar cinc factors clau que han impulsat el cicloturisme: geografia, clima, connectivitat, qualitat de vida a la ciutat i anonimat. Això, al marge d’altres activitats que s’han consolidat, com la Sea Otter Europe.
Diferents opinions
Abans de les eleccions del 28 de maig hi va haver opinions diferents quant al model del cicloturisme i la irrupció de diferents botigues especialitzades a Girona entre els actuals socis de govern. En declaracions a l’ACN, l’ara alcalde Lluc Salellas (Guanyem), criticava que l’Ajuntament no hagués fet «cap mena de regulació» amb el turisme ciclista. A més, veia com un «error» el «monocultiu de botigues i serveis vinculats al ciclisme». En canvi, l’actual vicealcaldessa Gemma Geis (Junts), afirmava que aquesta classe de turisme era «sostenible, de qualitat i que moltes ciutats voldrien». Tot i així, també era conscient que «arribarà un punt en què això no pot tendir a l’infinit; i, per tant, hi haurà d’haver un cert equilibri».
Per altra banda, la plataforma Més Barri, creu que aquesta nova botiga a la pujada de Sant Domènec «està enfocada al turisme ciclista». Això provoca que «es lloguin més pisos a turistes i menys als veïns». Des de la plataforma també apunten que «la nostra posició és que si s’ha d’obrir un nou comerç, ha de ser de proximitat, no aquell que expulsa als veïns».
En canvi, Girona Centre Eix Comercial es mostra «a favor de noves activitats econòmiques que puguin portar riquesa a la ciutat», diu la seva presidenta Mercè Ramírez de Cartagena. Tot i que també opina que «el cicloturisme és bo perquè tot el que aporta moviment és bo, exposa que «no podem dependre d’una sola activitat o oferta d’oci». «És important diversificar», diu Ramírez de Cartagena.
Mentrestant, l’Associació de Veïns del Barri Vell encara no s’ha volgut posicionar tot i que dimarts van tenir una reunió amb l’Ajuntament. En tot cas, i en declaracions a ACN el passat mes de maig, la presidenta de l’associació, Magalí Pons, afirmava que «la gent jove que vol intentar formar família al barri n’ha de marxar perquè tot és habitatge d’ús turístic, amb les botigues de fa temps tanquen perquè no tenen clients i en el seu lloc se n’obren per a ciclistes».
Respectar el patrimoni
En la reunió que van tenir els veïns del Barri Vell amb l’Ajuntament hi va assistir la regidora de barri, Sílvia Aliu. «No podem condicionar les llicències d’ús d’una activitat», apunta Aliu, però també afirma que l’Ajuntament mirarà perquè es «respecti el patrimoni» al mateix temps que «es compleixi la normativa» i sigui un «projecte més pensat per les persones». La regidora també assenyala que la idea del govern és que en el Barri Vell «no hi hagi un monocultiu de comerços d’aquest tipus» i que hi hagi un comerç «igual pels que hi viuen». Per això, des de l’Ajuntament es miraran amb «lupa» el pla especial del Barri Vell.
Per altra banda, el propietari de l’antiga sala Odeon, Miquel Casals, explica que fa gairebé un any que estava amb negociacions amb Velòdrom. Els llogaters tindran un contracte de 25 anys per poder «amortitzar» totes les inversions que facin ara a l’edifici. «El problema ha estat trobar una activitat que fos compatible amb un espai tan gran», detalla Casals, tot i que ara calcula que la nova botiga «s’inaugurarà per la primavera».
El propietari de l’immoble explica que «vaig posar com a condició millor respectar la configuració de la sala de ball original». A més, explica que «no serà una botiga galàctica» i que «no només serà un lloc pels ciclistes», sinó que hi tindrà accés «tota la gent de Girona». Per això, diu que els ara llogaters «s’han compromès a deixar-ho per Temps de Flors per la ciutat» i «s’hi faran altres activitats». Per últim, i pels que fa als pisos de la part superior, Casals assegura que seran «pisos de lloguer grans». N’hi haurà quatre de 150 metres quadrats i «no seran per ús turístic».