El final de l’estiu passa factura a les comarques gironines i l’atur s’enfila un 2,5% a l’agost
Diari de Girona. El nombre de persones sense feina a Girona s’incrementa fins a les 29.832. El mercat laboral gironí es queda en 377.948 afiliats a la Seguretat Social, 3.264 menys que al juliol.
El final de l’estiu ha passat factura a les comarques gironines i l’epíleg de la temporada turística, sumat al reinici de les classes escolars, deixa, com cada any, una substanciosa destrucció d’ocupació. Tornats els estiuejants a les seves oficines o polígons respectius i reobertes les aules, el mercat laboral gironí es queda en 377.948 afiliats a la Seguretat Social, 3.264 menys que al juliol (una baixada del 0,86%). Cal tenir en compte, però, que Girona va tancar el mes de juliol amb record d’ocupació.
Tanmateix, pel que fa a la comparativa anual les dades son positives, ja que aquest mes d’agost es tanca amb més llocs de treball que el mateix mes del 2022, concretament amb 10.222 afiliats més, dada que traduïda en percentatge és un 2,78% més que fa un any. De fet, aquest és l’agost que s’han registrat més persones ocupades a Girona, segons les dades de la sèrie històrica del Ministeri de Treball.
Més aturats
El mercat laboral gironí també tanca el mes d’agost amb xifres negatives pel que fa al nombre d’aturats. La demarcació encadena el segon mes consecutiu amb un creixement en el nombre de persones sense feina. Al juliol, malgrat les bones xifres de creació de treball, l’atur a Girona va créixer, tot i que ho ha fet molt lleugerament, amb un increment del 0,27%. Ara, l’agost es tanca amb 29.832 persones sense feina, 734 més que al juliol, amb un increment percentual més elevat que un mes enrere (+2,52%).
Tot i així, la comparativa anual segueix essent positiva. Aquest agost hi ha hagut 2.369 persones menys sense feina que el mateix mes de l’any passat, un 7,36%. Pel que fa als sectors, tots sumen persones a l’atur. En l’àmbit de l’agricultura hi ha 28 persones més que busquen feina que al juliol, en la indústria 63 i en la construcció, 95. En l’àmbit dels serveis la xifra s’enfila als 648. La dada positiva és que hi ha 44 persones menys sense una feina anterior a les comarques gironines.
Menys contractació
Pel que fa a la contractació, les dades tampoc acompanyen. En l’últim mes s’han signat 18.714 contractes, que suposa un 31,73% menys que el mes anterior i un 15,68% menys que l’any passat. De tots ells, més de la meitat són contractes temporals, possiblement vinculats a la temporada turística i a la recollida de fruita i la verema. Al llarg de l’agost s’han signat 10.003 contractes temporals, un 19,09% menys dels que es van signar durant el mes de juliol.
El nombre de contractes indefinits encara registra una davallada més important. A l’agost es van signar 8.711 contractes, un 42,12% menys dels que es van registrar el juliol de 2023, segons apunten les dades del Ministeri de Treball.
Catalunya perd 60.317 afiliats
Les dades a Catalunya tampoc son positives. El mercat laboral català ha registrat una pèrdua de 60.317 afiliats a la Seguretat Social respecte al juliol, fins als 3,69 milions de treballadors en actiu.I és que si bé la destrucció d’ocupació ha estat transversal, com acostuma a ser, la millora relativa a l’estabilitat en sectors com l’hostaleria i l’hoteleria ha provocat que siguin l’educació, més concretament els esplais i altres centres d’oci similars on els pares envien els nens quan no hi ha classes, qui hagin pressionat més avall les estadístiques d’afiliació.
A causa de la positiva inèrcia en què està immersa a Catalunya i el conjunt de l’Estat, mai abans no hi havia hagut tants catalans treballant alhora en un mes d’agost. Ara l’economia encara els mesos més complicats de l’any, pel que fa a la situació laboral.
L’atur, per la seva banda, ha encadenat el segon mes consecutiu d’increments, amb una alça de 7.516 persones més en atur, fins a un total de 338.872 catalans apuntats a les oficines del Sepe. Entre aquests, sis de cada 10 aturats són dones. Tot i aquest repunt, de moment conjuntural, la xifra d’aturats és la més baixa en un mes d’agost des del 2007.
«És un comportament habitual», ha definit el secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, durant la roda de premsa de valoració de les dades de l’atur. Des de l’administració catalana destaquem un repunt «molt menys significatiu que en els darrers set anys» i que «seguim estant en dades rècord d’afiliació».
De la mateixa manera que durant la primavera i l’inici de l’estiu el flux turístic ha beneficiat especialment Catalunya i el conjunt del Llevant, la seva retirada a l’agost concentra les destruccions més importants d’ocupació. Catalunya ha liderat en termes absoluts aquests números vermells. Catalunya encapçala la pèrdua d’ocupats de la mateixa manera que els mesos precedents va liderar el rànquing de les noves contractacions. Mentre l’altra locomotora de l’economia espanyola, Madrid, segueix en el seu cicle regressiu aquest 2023. Fins al punt que des de començament d’any, la capital registra un saldo negatiu de 6.365 ocupats, davant del positiu de Catalunya de 104.595 nous empleats. Al conjunt de l’Estat, la xifra d’aturats ha augmentat fins a un 0,93% mensual (+24.826), fins als 2.702.700 desocupats.