El descens de l’atur consolida la recuperació econòmica
El Punt. L’atur es redueix en 35.995 persones al juny. La majoria han trobat feina en la restauració. El gruix dels que no treballen s’acosta al previ a la pandèmia. Encara hi ha 89.448 persones en ERTO.
El miracle de la vacunació ha fet que l’atur es reduís al mes de juny a Catalunya en 35.995 persones, un 7,46%, el millor registre d’aquest mes de la sèrie històrica, mentre que l’afiliació a la Seguretat Social ha viscut també un dels seus majors repunts i s’ha situat en 3,4 milions, un 1,5 % més que el mes anterior, amb una pujada de 49.977 persones. La majoria de persones que han trobat feina a casa nostra, 27.039, l’han trobat en el sector de la restauració. No obstant això, a casa nostra encara queden 89.448 persones afectades per un ERTO (expedient de regulació temporal d’ocupació), 22.641 menys que les que hi havia al maig.
Catalunya és la segona comunitat autònoma en què més ha baixat l’atur al juny en termes absoluts, al darrere d’Andalusia, i ha estat el sector dels serveis, i especialment l’hostaleria, el que ha impulsat la recuperació i ha reduït l’atur en 27.039 persones, d’un total de 35.955. Al darrere dels serveis, la reducció de l’atur va tenir més impacte en la construcció (-2.663), la indústria (-2.632) i l’agricultura (-1.081). Per demarcacions, l’atur va baixar especialment, en nombres absoluts, a Barcelona (-23.464 persones), seguida de Girona (-5.187), Tarragona (-5.042) i Lleida (-2.262).
Els sindicats denuncien que la reactivació s’està produint sobre un model de treball precari, amb contractes temporals i a temps parcial, que perpetuen la pobresa laboral i amaguen la subocupació i l’economia submergida. CCOO lamenta que la reducció de la xifra d’atur es faci a costa d’un increment de la temporalitat per la pervivència d’un model de contractació estacional. Restauració i turisme han tret de l’atur força persones aquest juny, però un percentatge d’aquestes hi tornaran al setembre. “La recuperació ha de passar per superar els dèficits crònics en dotació de professionals als serveis públics i per crear ocupació de qualitat, a l’educació, la sanitat i la dependència, però també en els mateixos serveis d’ocupació per acompanyar en la transformació del model productiu”, va destacar en un comunicat aquest sindicat. La UGT, en un altre comunicat, va recordar que encara hi ha gairebé 90.000 catalans en ERTO i 50.000 persones més en atur que abans de la pandèmia.
Per la seva banda, la patronal Foment del Treball va recordar que l’escenari està encara allunyat de l’època precrisi, perquè no arrenca el consum ni la despesa de moltes famílies. La patronal demana que la negociació d’una futura reforma laboral “es basi a aconseguir l’objectiu de millorar la competitivitat de les empreses, com a condició per crear ocupació”.