El curs d'FP arranca amb més de 2.000 vacants per cobrir a Girona | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El curs d’FP arranca amb més de 2.000 vacants per cobrir a Girona

  |   Novetats

Diari de Girona. El Gironès és la comarca amb més places pendents per adjudicar

El nou curs va començar aquest dijous per als alumnes de Formació Professional amb la peculiaritat que encara hi ha 2.050 places vacants als centres de la província de Girona i, a la vegada, hi ha centenars d’alumnes que en les dues tandes d’assignació prèvies no van ser admesos en cicles que ja estaven plens.

I és que un cop acabada la segona ronda de matriculació la primera setmana de setembre -la primera tanda va ser el juliol-, el Departament d’Educació ha donat a conèixer la xifra de places que encara no s’han assignat, que ascendeixen a 19.514 a tot Catalunya. Per altra banda, en total hi ha 16.914 aspirants que tenen temps per inscriure’s fins demà passat i l’assignació no es donarà a conèixer fins al 25 de setembre, amb el greuge que no podran començar les classes fins a la primera setmana d’octubre, un cop s’hagin matriculat.

Cal tenir present que aquests gairebé 17.000 aspirants pendents no era el total previst inicialment. D’entrada hi havia 31.404 preinscrits sense plaça, però d’aquests només complien els requisits els 16.914 alumnes aspirants que ara es podran tornar a inscriure. Entre les causes hi ha l’absència de l’ESO, requisit indispensable per accedir a cicles de grau mitjà

Tornant a les comarques gironines, la majoria de les 2.050 places vacants es concentren a la comarca del Gironès, amb un total de 602 places pendents. El centre que en té més per oferir de tota la província és l’institut Santa Eugènia, amb 161 places repartides en quinze cicles formatius. Segons detalla un aplicatiu del Departament d’Educació, encapçalen la llista el cicle de grau mitjà d’Activitats comercials, amb 40 vacants entre primer i segon curs, el cicle de grau mitjà d’Instal·lacions frigorífiques i de climatització, amb 30 vacants de segon curs i el cicle també de grau mitjà d’Impressió gràfica, perfil professional en ‘Converting’, amb 28 places entre primer i segon curs.

El segon centre del Gironès amb més llocs pendents és l’institut Narcís Xifra i Masmitjà, amb 121 vacants. Destaquen les 43 places del cicle de grau superior de Sistemes de telecomunicacions i informàtics i les 35 del cicle de grau mitjà d’Estètica i bellesa i les també 35 del cicle de grau superior d’Estilisme i direcció de perruqueria.

Si l’institut Santa Eugènia és el centre amb més vacants de la província, el següent es troba a la Cerdanya. Es tracta de l’institut Pere Borrell de Puigcerdà, l’únic centre de la comarca que ofereix cicles formatius. En total hi ha 133 vacants, 47 de les quals es concentren al cicle de grau mitjà de Cuina i gastronomia.

El tercer institut amb més oferta de la província és el Baix Empordà de Palafrugell, amb un total de 128 llocs. El cicle de Gestió d’allotjaments turístics és el que té més vacants d’aquest centre, amb un total de 47.

Comarques amb més places

 Si s’analitza la situació per comarques, després del Gironès hi ha el Baix Empordà, amb 405 vacants. A part de l’institut Baix Empordà també destaca l’institut de Sant Feliu de Guíxols, amb 112 llocs.

Seguidament, l’Alt Empordà ofereix 313 places. El centre que en té més és l’institut Olivar Gran de Figueres, amb un total de 93, seguit del Narcís Monturiol també de Figueres, amb 74.

Molt a prop hi ha la Selva, amb 301 llocs. El centre que n’ofereix més és l’institut Serrallarga de Blanes, amb 80; seguit de l’institut de Vidreres, amb 77.

A continuació hi ha les 133 places ja mencionades de la Cerdanya, totes concentrades a Puigcerdà. Seguidament, passa una situació similar al Ripollès, que en total ofereix 113 vacants també concentrades a la capital, a l’institut Abat Oliba de Ripoll, centre referent de la comarca en formació professional.

El Pla de l’Estany n’ofereix 101, repartides de forma bastant equitativa entre els instituts de Banyoles Josep Brugulat (40), Pere Alsius i Torrent (31) i Pla de l’Estany (30).

Per últim, la Garrotxa és la comarca gironina amb menys vacants. En total n’hi ha 82 i la immensa majoria les ofereix l’institut La Garrotxa d’Olot (68).

Pel que fa al conjunt de Catalunya, els cicles amb més vacants a grau mitjà són Gestió administrativa, Sistemes microinformàtics i xarxes i Atenció a persones en situació de dependència. En cicles superiors, la major part de vacants es concentren en Administració i finances, Integració social i Educació infantil.

En definitiva, el nou sistema d’elecció de places ha aixecat polseguera entre la comunitat educativa i les famílies perquè els terminis s’allarguen massa i el curs ja està iniciat. És per això que demanen que es revisi de cara a l’any vinent.

Evitar l’abandó d’alumnes sense opcions per als cicles

La consellera d’Educació, Esther Niubó, s’ha compromès a «acompanyar» els alumnes que no tenen adjudicada una plaça de Formació professional perquè optin per altres opcions viables. Del total de 31.404 que no tenien plaça adjudicada al final del procés ordinari, gairebé uns 15.000 no complien els requisits, per exemple per no tenir el títol d’ESO o batxillerat. Amb aquests, Educació vol fer un treball a través dels serveis territorials per tal que puguin cursar altres estudis on el títol no sigui un requisit, com per exemple certificats professionals o programes de formació inserció (PFI) i evitar així l’abandonament.

Pel que fa a la resta, se’ls acompanyarà perquè puguin obtenir una de les 19.000 places d’FP vacants. Niubó ha insistit que modificar el procés de preinscripció i matriculació d’FP serà una de les prioritats de la seva conselleria per evitar que es torni a donar una situació com l’actual. L’objectiu de la conselleria és que el curs vinent al juliol els alumnes ja coneguin si han obtingut o no plaça i es puguin matricular. La conselleria també vol treballar per ajustar l’oferta formativa, treballant molt a escala territorial, de tal manera que oferta i demanda vagin més alineades, però també amb les necessitats de cada realitat territorial. En aquest sentit, tambés es vol reforçar l’FP bàsica. Per aconseguir-ho, Educació incidirà en l’orientació als alumnes.