El celler La Vinyeta avança la verema per les altes temperatures
Diari de Girona. El propietari del celler de Mollet de Peralada creu que serà «una collita petita, però de qualitat i 100% ecològica».
La Vinyeta, el celler de Mollet de Peralada, ha començat la verema de la DO Empordà. Aquest any la verema s’ha avançat uns quants dies respecte a l’habitual a causaa de les altes temperatures, «però menys que l’any anterior» remarca Josep Serra, el propietari del celler empordanès. L’any 2022 va iniciar-se a principis d’agost.
Serra explica que les pluges del juny van donar oxigen als ceps, però que «la calor dels darrers dies ha precipitat la maduració de moltes varietats». Tot i això, espera una collita petita: «Els ceps estan molt estressats després de tres anys de sequera i calor extremes», comenta l’enginyer agrònom.
De tota manera, malgrat preveure una producció petita , assegura que serà «una verema de qualitat, 100% ecològica i collida a mà».
«El raïm està molt sa i sencer. Caldrà estar atents per collir en el moment oportú, però creiem que el resultat serà molt bo» comenta Josep Serra. A més, afegeix que durant la primavera «van treure molt de raïm per a evitar un sobreesforç innecessari als ceps».
La Vinyeta té instal·lat 40 kW de plaques solars fotovoltaiques que proveeixen d’energia elèctrica el celler i la resta d’instal·lacions de la seva explotació. Amb l’objectiu d’aconseguir «la plena autosuficiència energètica» i «minimitzar les emissions de gasos d’efecte hivernacle». Mitjançant aquest sistema de plaques i bateries, La Vinyeta cobreix més d’un 80% de les necessitats anuals d’energia elèctrica: «El sol és un recurs il·limitat que utilitzen les nostres vinyes i també les nostres instal·lacions», afirmen des del celler.
Aquest projecte forma part
del programa d’incentius lligats a l’autoconsum i a l’emmagatzematge amb fonts d’energia renovable, així com a la implantació de sistemes tèrmics renovables, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea.
Innovació i recerca
L’empresa situada a Mollet de Peralada participa des de fa temps en el projecte Visens, un pla d’integració de sensors de nova generació finançat a través del Programa de desenvolupament rural de Catalunya.
L’objectiu d’aquest és «la difusió del coneixement i la tecnologia per a la digitalització del sector vitivinícola català». Tanmateix, l’empresa empordanesa explica que «els dispositius que s’utilitzen són producte de l’experiència dels cellers i de les empreses tecnològiques que fabriquen els sensors». Uns sistemes que «milloren la informació en quantitat i qualitat, fent que la presa de decisions i els controls de fermentació i criança siguin més acurats.