El BCE apuja els tipus d'interès fins al 4,25%, el nivell més elevat en 15 anys | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El BCE apuja els tipus d’interès fins al 4,25%, el nivell més elevat en 15 anys

  |   Novetats

Diari de Girona. L’autoritat monetària de la zona euro manté la tendència dels darrers mesos per combatre l’escalada dels preus registrada darrerament. El banc central insisteix que l’evolució econòmica marcarà les decisions que prengui en el futur.

El Banc Central Europeu (BCE) manté el pols contra la inflació. L’autoritat monetària de la zona euro va acordar ahir un nou augment dels tipus d’interès d’un quart de punt, fins al 4,25%, el nivell més elevat en 15 anys, just en vigílies de la gran crisi financera que va començar amb la caiguda de Lehman Brothers. L’alça és la novena consecutiva des que el juliol de l’any passat va començar un nou cicle de pujades acordades a cada reunió de l’organisme, que se celebra cada mes i mig. En aquest període, el preu dels diners ha passat del 0% a l’actual 4,25% com a conseqüència de la política monetària per intentar frenar l’augment del nivell general de preus després de l’inici de la guerra a Ucraïna, que és la prioritat del BCE, va reiterar ahir la presidenta de l’organisme, Christine Lagarde.

El punt més important per entendre aquesta política monetària és la inflació, que al juny va baixar del 6,1% al 5,5%. Però, encara que l’encariment dels aliments frescos va ser del 9%, sis dècimes per sota de la dada del mes anterior, als serveis, el sector de més pes en l’economia, els preus van pujar un 5,4% interanual. Tot plegat es manté allunyat de l’objectiu d’una inflació a mig termini del 2% que persegueix el BCE. Només Espanya, de moment, s’ha situat per sota d’aquest llindar, amb l’1,9% el juny passat. «La inflació continua disminuint, però encara s’espera que segueixi sent massa alta durant massa temps», afirma el consell de govern del BCE en el comunicat oficial. Això deixa la porta oberta a futures noves pujades, si bé Lagarde no va voler anticipar decisions «que es basen en dades».

La presidenta del BCE ja va avançar després de la reunió del juny, en què es va aprovar una pujada de 0,25 punts, fins al 4%: «Hem acabat, hem acabat el viatge? No, no som a la destinació. Encara tenim terreny per cobrir? Sí. I puc anar més lluny: llevat que hi hagi un canvi material en el nostre escenari base, és probable que seguim pujant les taxes al juliol».

El BCE afirma que «l’evolució des de la darrera reunió dóna suport a l’expectativa que la inflació continuarà baixant durant la resta de l’any, però es mantindrà per sobre de l’objectiu durant un període perllongat. Tot i que alguns indicadors mostren signes de moderació, la inflació subjacent es manté en nivells, en general, elevats». Alhora afegeix que «les pujades anteriors dels tipus d’interès es continuen transmetent amb força: les condicions de finançament s’han tornat a endurir i estan frenant cada vegada més la demanda, cosa que és un factor important perquè la inflació torni a l’objectiu» . Lagarde va explicar que els factors externs que elevaven la inflació han donat pas a factors interns, com ara les pujades salarials i els marges empresarials.

Pujada de la Reserva Federal

Després de la nova pujada dels tipus per part de la Reserva Federal dels EUA dimecres, que els ha situat en el nivell més elevat en 22 anys, entre el 5,25% i 5,50%, tots els ulls estaven posats al BCE. L’autoritat monetària de l’euro assegura que les «decisions sobre els tipus d’interès continuaran basant-se en la valoració de les perspectives d’inflació tenint en compte les noves dades econòmiques i financeres, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària». Lagarde va destacar que «les perspectives a curt termini han empitjorat. El sector manufacturer es manté a la baixa, també per la feblesa de la demanda externa. Els serveis resisteixen millor, però l’impuls s’alenteix. El creixement continuarà sent feble a curt termini, però després es consolidarà la recuperació».

El consell de govern també ha decidit fixar la remuneració de les reserves mínimes obligatòries dels bancs en el 0%. Aquesta decisió «preservarà l’efectivitat de la política monetària mantenint el grau de control actual sobre l’orientació de la política monetària i assegurant la transmissió plena de les decisions sobre els tipus d’interès als mercats monetaris», segons el Banc Central Europeu.