El Banc d’Espanya tornarà a elevar el creixement del PIB i l’acostarà al 2%
El Periódico. La demanda de crèdits i hipoteques cau al ritme més gran des de la crisi financera. Informe de l’Airef: «La reforma de les pensions empitjora la seva sostenibilitat».
L’economia espanyola està donant mostres d’un dinamisme major de l’esperat en la primera part de l’any fins al punt que el Banc d’Espanya preveu tornar a revisar a l’alça la seva previsió de creixement per a aquest any, per sobre de l’1,6% que va avançar el mes de març, fins a una taxa pròxima al 2%, més pròxima a la previsió del Govern del 2,1% que, fins ara, se situava a la franja més optimista dels pronòstics. «La informació més recent mostra un creixement de l’activitat més gran que la prevista en el primer trimestre d’aquest any, que, juntament amb la revisió recent de la sèrie històrica, suggereixen que el PIB podria créixer aquest any per sobre de l’1,6% previst en les nostres últimes projeccions» afirma el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, en l’Informe Anual de l’organisme, publicat aquest dimecres.
En el seu article introductori de l’Informe Anual, Hernández de Cos saluda l’acord salarial entre patronal i sindicats fins al 2025 i, en matèria de pensions, adverteix que el 2025 s’imposarà un nou ajust del sistema ja que, segons els càlculs del Banc d’Espanya, amb la reforma del ministre José Luis Escrivá no n’hi haurà hagut prou per reconduir els comptes segons el compromès amb la Unió Europea i s’activarà el mecanisme d’ajust automàtic previst en la llei. El governador, a més, qüestiona el control en els preus del lloguer introduït en la nova llei de vivenda i de cara al sector financer, reclama prudència en el repartiment de beneficis i destinar una part addicional d’aquest a reforçar la seva capital per afrontar possibles escenaris de risc.
1.Revisió a l’alça
L’organisme preveu que la inflació, que es va assolir una mitjana del 8,4% el 2022 baixarà fins al 3,7% el 2023. De cara al 2024 estima que la retirada definitiva de les mesures antiinflació que ha estat adoptant el Govern des del 2021 afegirà 1,6 punts a la taxa de l’any vinent (fins al 3,6%). El Banc d’Espanya xifra en 37.000 milions d’euros l’impacte de les mesures en tot aquest període. Per al 2025 es pronostica una taxa d’inflació de l’1,8%. El governador, Pablo Hernández de Cos, valora que l’acord salarial entre patronal i sindicats pot servir per articular «un repartiment equitatiu» de l’empobriment derivat de l’encariment de les matèries primeres importades (energia, sobretot) i evitar els «temuts» efectes de segona ronda.
5. Deute públic i pensions
El Banc d’Espanya identifica l’elevat volum de deute públic com una de les debilitats més grans de l’economia espanyola, davant la qual cosa recomana «un ajust fiscal rigorós». En aquest sentit, observa que la reforma de les pensions ultimada pel Govern assumeix uns compromisos de despesa que no es compensen amb els ingressos més grans del sistema. «Previsiblement serà necessari adoptar noves mesures a partir del 2025 per reforçar la seva sostenbilidad financera», s’apunta en l’Informe Anual.
6. Famílies vulnerables per la vivenda
El governador alerta que amb l’enduriment de les condicions d’accés a la vivenda en els últims anys, tant en propietat com de lloguer, «ha augmentat la proporció de població en risc d’exclusió social i de llars amb capacitat de despesa restringida en altres béns i serveis». Segons càlculs del Banc d’Espanya, gairebé la meitat de les persones que viuen de lloguer estan en risc de pobresa o d’exclusió social; a més, el 40% de les famílies destina més del 40% de la seva renda disponible a la vivenda (de lloguer o propietat). El supervisor bancari jutja encertat l’èmfasi que posa la nova llei de vivenda a fomentar l’oferta pública de lloguer però considera que les mesures destinades a controlar les rendes que es cobren a l’inquilí pot generar efectes indesitjats a mitjà termini (reducció de l’oferta, pèrdua de qualitat d’aquesta, encariment dels nous lloguers).
7.Avals per a hipoteques de joves
El director general d’Economia i Estadística del Banc d’Espanya, Ángel Gavilán, ha mostrat algunes reserves respecte a la decisió del Govern d’oferir avals públics a joves per garantir el 20% de la quantia d’una hipoteca amb la qual atendre l’import inicial per a l’adquisició d’una vivenda (l’entrada). Per a Gavilán, és una bona pràctica de prudència financera que les hipoteques assoleixin, com a màxim, el 80% del valor de la vivenda, i no el 100% al qual s’arribaria amb l’aval de l’ICO.