El Banc d'Espanya millora tres dècimes el creixement del PIB fins a l'1,9% per al 2024 | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

El Banc d’Espanya millora tres dècimes el creixement del PIB fins a l’1,9% per al 2024

  |   Novetats

El Punt. El supervisor també rebaixa significativament la inflació del 3,3% al 2,7% gràcies a la reducció del preu de l’energia.

El Banc d’Espanya (BdE) ha revisat a l’alça el creixement del PIB per al 2024 i l’ha millorat tres dècimes fins a l’1,9% (en comparació amb l’1,6% pronosticat el desembre passat), segons l’últim informe trimestral i de projeccions macroeconòmiques de l’economia espanyola fet públic aquest dimarts.

El supervisor del sistema bancari manté però les xifres d’un augment de l’1,9% del PIB espanyol per al 2025 i de l’1,7% per al 2026. De retruc, el BdE també rebaixa significativament la inflació del 3,3% al 2,7% per aquest 2024, gràcies a factors com la reducció del preu de l’energia i l’extensió parcial –no prevista a les projeccions del desembre– de diverses mesures per combatre l’episodi inflacionista per part del govern espanyol.

A banda, el Banc d’Espanya continua anticipant una inflació a la baixa de l’1,9% de cara al 2025 i de l’1,7% el 2026. “L’economia espanyola ha registrat una acceleració inesperada del seu ritme de creixement durant l’últim trimestre del 2023, si bé l’evolució del consum privat i de la formació bruta de capital fix va sorprendre a la baixa”, ha reconegut l’organisme dirigit per Pablo Hernández de Cos.

No obstant això, el Banc d’Espanya sí que veu que el dinamisme de l’activitat econòmica s’ha alentit “lleugerament” en aquest primer trimestre del 2024. “En aquesta arrencada d’any, el consum privat mantindria un ritme de creixement similar, mentre que la inversió empresarial encara mostra certa debilitat”, ha avisat el BdE, que també alerta de la “pèrdua de vigor” del consum públic.

Risc notable pels conflictes bèl·lics

El Banc d’Espanya reconeix que la principal font de risc per a aquesta projecció continua essent la “incertesa geopolítica global” i, en particular, la possibilitat d’una escalada dels conflictes bèl·lics a Ucraïna i Gaza. “En relació amb aquest últim conflicte, l’augment de les tensions a la zona del Mar Roig ha provocat un repunt dels costos de transport marítim”, ha posat sobre la taula del BdE, que també posa l’ull sobre la política monetària europea i el desplegament dels fons Next Generation. “Continuen certs dubtes pel que fa al ritme d’execució dels projectes associats al fons europeus i el seu impacte sobre l’activitat”, ha manifestat el Banc d’Espanya, que retreu “una inversió a la baixa” a l’Estat.

Finalment, el BdE reconeix que la reactivació de les regles fiscals a escala europea –suspeses des de l’inici de la pandèmia– introdueix un “risc notable” sobre l’escenari central de les actuals projeccions. “El compliment d’aquestes regles requerirà el disseny i la implementació d’un pla consolidació fiscal a mitjà termini que permeti una correcció del dèficit públic estructural més acusada”, ha avisat el BdE.

“Si bé l’impacte econòmic d’aquest pla d’ajust és incert, la seva posada en marxa podria generar un menor dinamisme de l’activitat econòmica”, ha conclòs el Banc d’Espanya.