El 18% dels estrangers són empleats domèstics, de neteja i cambrers
La Vanguardia. en uns moments en què el CIs identifica la immigració com la principal preocupació dels espanyols, un destacat 30%, la Fundació d’estudis d’economia Aplicada (Fedea) subministra dades que, d’una banda, defensen l’aportació dels immigrants al mercat laboral, i de l’altra, neguen que hi hagi evidències que la seva arribada hagi perjudicat les oportunitats d’ocupació dels nadius. Ho han vist al seu observatori trimestral del mercat laboral, que, aquesta vegada, incorpora un apartat específic sobre la immigració.
Aquí és on apareix detallat el gran increment del nombre d’immigrants al mercat laboral espanyol, de manera que suposen el 90% de l’augment de la població activa des del 2021. I també posen demanifest que la creació d’ocupació entre la població estrangera ha estat, des del 2021 fins ara, més alta que la que va tenir lloc entreel 2000 i el 2008, els anys de l’expansió immobiliària.
En l’anàlisi, identifiquen com els 4,2 milions de treballadors immigrants es concentren principalment en 15 ocupacions. en aquestes ocupacions hi ha el 50% de l’ocupació d’aquest col·lectiu. I enfocant més el detall, apareix que els empleats domèstics, els cambrers assalariats i el personal de neteja són les ocupacions amb més pes; suposen el 18% de l’ocupació dels treballadors immigrants.
La concentració s’accentua entre les dones. el 63% de les treballadores estrangeres es concentren en 15 ocupacions, i entre empleades domèstiques, cambreres assalariades i personal de neteja sumen el 30% de les ocupades de nacionalitatestrangera.
Malgrat aquesta concentració dels immigrants en llocs de treball poc qualificats, en el procés recent de la seva incorporació al mercat laboral espanyol hi ha taxes de segregació ocupacional menors que les que es van registrar abans de la Gran Recessió, tant per a homes com per a dones. Això és perquè l’augment de la participació dels immigrants té lloc pràcticament en totes les ocupacions.
Un delselements quesubratlla la Fedea és la disparitat entre la percepció que té la societat i les dadesrealseneltemadelaimmigració. en aquest sentit, l’economista raquel Carrasco considera excessiva la preocupació manifestada en l’enquesta del Cis. “no hi ha evidència que l’arribada d’emigrants hagi perjudicat l’oportunitat d’ocupació delsnadius”, va afirmar mentre afegia que tampoc hi ha evidències que mostrin quetinguin unefectesobreel salari dels autòctonsni que facin més ús dels serveis socials ni dels serveisper l’atur.