Dia de temporal marítim i de neu amb importants afectacions
El Punt. La llevantada causa danys a la Costa Brava i es registra una onada de més de 12 metres a Begur. El Pirineu i la serralada Transversal no acumulaven tanta neu des del 2020.
Tant el fort temporal marítim com el de neu estaven anunciats i van arribar ahir puntualment a les comarques gironines, provocant afectacions importants. El temporal marítim va ser molt intens a tota la costa gironina, amb onades d’entre els 7 i els més de 9 metres i amb cops de vent de fins a 60 quilòmetres per hora. La boia de Begur va registrar una onada de 12,5 metres.
El temporal va obligar a tancar al trànsit la riera de Sant Vicenç i la Riba del Poal de Cadaqués i, a l’Estartit, es va barrar el pas als passejos del Molinet i Marítim, entre l’avinguda de Grècia i la rotonda del Freu, a la platja del Ter Vell i a la platja Gran. A Palamós també es va haver de tallar la circulació a la ronda est del Vial del Port pel risc de despreniment de roques, i a Blanes les onades van afectar la platja i el passeig marítim i la ventada va arrencar unes planxes de plàstic de l’exterior del pavelló vell.
Neu a dojo
A les comarques gironines, la nevada va afectar les comarques del Ripollès, la Garrotxa i la Selva. De fet, els meteoròlegs van dir que era el temporal de neu més important des del març de l’any 2020 al Pirineu oriental, al Montseny, a les Guilleries i al Collsacabra. Al Pirineu i a la serralada Transversal –Garrotxa, nord de la Selva, sobretot– és on es van registrar els gruixos més importants, d’entre els 10 i els 40 centímetres. Per sobre dels 1.500 metres, els registres van ser superiors als 40 centímetres.
La sequera
La llevantada ajudarà a pal·liar la sequera, però no la revertirà, segons els meteoròlegs. La pluja i l’aiguaneu que van caure a les cotes més baixes d’on havia nevat van contribuir a fondre la neu; tot i això, es van registrar afectacions importants a prop d’una vintena de punts viaris. L’afectació més important es va produir quan, cap al migdia, els Mossos tallaven el sistema de túnels de Bracons, després de restringir-hi el trànsit de camions, i alguns dels vehicles que hi havia a l’interior van haver d’esperar el pas del llevaneus per arribar a la Vall d’en Bas o a Sant Andreu de la Vola. El tall va coincidir amb l’hora de dinar i es va produir una retenció de trànsit entre l’accés al túnel i el tram proper a l’avinguda Sant Jordi d’Olot. El túnel es va reobrir poc abans de les cinc de la tarda, però es va produir el col·lapse amb els camions que havien aparcat al polígon de la Serra, al costat de la rotonda d’accés a Bracons, per esperar a tenir permís per tornar a circular. A la Garrotxa també hi va haver problemes als túnels del Capsacosta, a Bianya.
Més vies
A l’hora de tancar aquesta edició, Trànsit informava d’un total de setze incidències a la xarxa gironina. Hi havia tallades la GIV-5201 a Sant Hilari Sacalm, la GIV-5411 a Arbúcies, la BV-4024 al coll de Pal (per vent i congestes), la GIV-4016 a Toses i la BV-4031 entre Castellar de n’Hug i Toses. Calia cadenes a l’N-260 a Planoles i a Guils, a la GIV-5223 fins a Beget, a la BV-5114 entre Campins i Montseny, a la C-153a entre la Vall de Bianya i Sant Pau de Segúries, a la GI-400 entre Alp i Fontanals, a la GI-404 a Alp, a la GIV-4082 també a Alp, i a la C-38 des de Sant Joan de les Abadesses. El Consell Comarcal del Ripollès ha suspès avui el transport escolar, excepte les línies interiors de Ripoll i la que uneix la capital amb Campdevànol. Protecció Civil manté les alertes per vent, neu, acumulació de pluja i estat del mar.