Denuncien que hi ha empreses que no poden assegurar les instal·lacions | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Denuncien que hi ha empreses que no poden assegurar les instal·lacions

  |   Novetats

Diari de Girona. El Col·legi de Mediadors d’Assegurances assegura que les companyies ofereixen pòlisses massa altes o no els asseguren pel temor que s’incendiïn.

El Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Girona (CMAG) denuncia que hi ha diverses tipologies d’empresa que no poden assegurar les seves instal·lacions i alerta del risc que això pot suposar. Segons sosté el gremi, això passa perquè les companyies d’assegurances «creuen que el risc d’incendi -d’algunes naus- és molt elevat» i, per aquest motiu, directament «no les asseguren o els ofereixen pòlisses a un preu alt o amb franquícies cares» inassumibles per les companyies.

El president del CMAG, Jordi Triola, detalla que la problemàtica afecta especialment al «sector carni i d’alimentació i a empreses de reciclatge o de productes químics». I, sobretot, a «indústries construïdes amb cobertes sandvitx, que són fortament inflamables».

El president del Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Girona denuncia que aquesta casuística «aboca a les empreses a autoassegurar-se». I, si és així, les companyies han d’assumir -en cas que es produeix algun tipus de desastre- les despeses que comportin els desperfectes, a més de la responsabilitat civil en cas de danys a tercers. Una situació que des del sector alerten que provoca «falta de seguretat» i per la que Triola reclama «buscar solucions».

Segons el CMAG, la situació no és nova, sinó que «és una problemàtica que s’arrossega des de fa temps» i que, a més, «s’incrementa» any rere any. El president del CMAG, Jordi Triola, afirma que el gremi ho atribueix al fet que «les companyies asseguradores han posat el fre, després de molts temps de màniga ampla».

Risc elevat d’incendis

A més, tal com alerta el col·legi, a aquesta circumstància se li suma el temor que les naus s’inflamin. «Les companyies creuen que el risc d’incendi en aquests moments és molt elevat i no volen corre el risc», assegura Triola, que explica que per estalviar-se cobrir les naus «els preus -que ofereixen les asseguradores- són molt més elevats, s’apliquen franquícies cares o, directament, no s’ofereixen assegurances per algunes indústries».

Les empreses que més ho pateixen són, segons el president del CMAG, les del «sector carni, d’alimentació, de reciclatge o de productes químics», però també les naus industrials que estan construïdes amb cobertes sandvitx. «És una construcció barata i fàcil de fer, però amb la problemàtica que si s’incendia costa d’apagar l’incendi perquè l’aïllant de dins és molt inflamable», relata.

De fet, aquest tipus de cobertes s’han convertit en un element que ha dificultat l’extinció definitiva d’incendis recents, com és el cas, segons ell, del que es va originar recentment en un concessionari de motos de la carretera de Barcelona a Girona. Això passa, diu Triola, perquè el foc queda atrapat entre les dues plaques metàl·liques del sandvitx, mentre va consumint l’aïllant que protegeixen i dificulta les tasques d’extinció dels bombers.

Fora dels bancs i en català

Aquesta problemàtica es va exposar recentment al parlament de Catalunya, durant una reunió celebrada per la Comissió Econòmica. A banda de la impossibilitat que tenen diverses empreses per assegurar-se, també es va criticar el que el gremi de mediadors d’assegurances considera una «la imposició o competència deslleial de la banca» a l’hora de vendre assegurances i també «la falta d’utilització del català per part de les companyies».

Per una banda, Triola critica que els bancs «incompleixen la normativa imposant assegurances quan es contracten altres productes com una hipoteca». I està convençut que, amb actuacions d’aquest tipus, efectuen una «competència deslleial». «Hi ha una permissivitat que no hi hauria de ser i que perjudica el client perquè moltes vegades la pòlissa no està ben feta», alerta el president del CMAG, que assegura que «és el mediador d’assegurances i no el banquer» el que s’hauria de fer càrrec d’aquesta tasca.

Pel que fa a la llengua en què es poden contractar les pòlisses, Triola insisteix a dir que «cal defensar que totes les companyies utilitzin el català en els documents» quan ofereixen pòlisses a Catalunya. El mediador d’assegurances reclama que es vetlli perquè això passi. «Ho haurien de fer tal com marca la llei i s’ha de seguir defensant», conclou.

La situació de la qual es queixa el CMAG s’arrossega des de fa temps», i «s’incrementa any rere any», segons el president de l’entitat, Jordi Triola