Comença la tercera edició del salóreferent del vi de l’Estat
El Punt. Hi participen més de 800 cellers, amb Catalunya al capdavant. Posarà el focus en les diferents classes desòls.
Un total de 828 cellers, de què 250 catalans, i 70 segells de qualitat i denominacions d’origen són el gran atractiu de la tercera edició de la Barcelona Wine Week (BWW), el saló del vi de referència de l’Estat. Aquest saló, que va començar integrat en el d’Alimentària, ja fa tres anys que camina sol a causa de l’envergadura del producte i el volum de negoci que genera. Les xifres d’aquesta tercera edició d’un saló que és només per a professionals parlen per si soles: un 27% més de cellers expositors que l’any passat, una desena més de D.O., més de 8.000 reunions de negocis entre expositors i compradors professionals ja concertades i 1.800 compradors convidats, de què 500 són de fora de l’Estat espanyol.
El vi de l’Estat, amb el català al capdavant, perquè és la zona que més exporta, té més prestigi i és més conegut arreu del món. Una mostra d’això, segons explica María Naranjo, directora d’indústria alimentària d’ICEX (Espanya Exportació i Inversions), és que creixen espectacularment les exportacions de vi en valor (en milers de milions) per damunt del volum que s’exporta. “Podem dir amb seguretat que el nostre vi és d’una altíssima qualitat i que, cada vegada, l’exportem a preu més alt, cosa que vol dir que cada vegada és més valorat”, assegura. Segons les dades facilitades per Naranjo el dia que es va presentar la BWW, el 2022, l’Estat espanyol va exportar 2.287 milions de litres de vi per un valor de 2.927 milions d’euros. Entre els primers compradors de vi de l’Estat hi ha Alemanya i els EUA.
En aquesta BWW té una gran importància el programa d’activitats: ponències, taules rodones i tastos amb reconeguts sommeliers. Entre les conferències amb els vins catalans com a protagonistes hi ha, demà dimarts, la que es titula Els Vins de Finca Qualificada de Catalunya. La força del terrer. que faran Alba Balcells, directora general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavni), i Ferran Centelles, sommelier d’El Bulli Foundation.
Una quinzena de fundadors de cellers de renom que conreen en sòls singulars participaran a una sèrie de sessions batejades com ’Els savisdel terroir’ per parlar de diferents visions de com fer el vi en funció de les seves terres especials. En una de les sessions hi participaran René Barbier, del Priorat, César Saldaña, de Jerez, i Felipe Blanco, de Canàries. Álvaro Palacios i Ricard P. Palacios mostraran la riquesa de dues zones on es fa vi que ells han contribuït a revolucionar: el Priortat i el Bierzo. I també hi haurà el tast ’Sòls tan singulars com indomables’ que, en aquest cas, protagonitzaran tres viticultores: Esmeralda García, qdels sòls arenosos de Santiuste, a Segòvia, Sara Pérez, dels terrers del Priorat i el Montsant ( és la segona generació d’aquells apassionats que a finals dels anys 80 van iniciar la revolució del vi del Priorat) i Cristina Yagüe, de Rias Baixas, Riberira Sacra i Valdeorras.