Clam als carrers gironins per reclamar millores salarials | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Clam als carrers gironins per reclamar millores salarials

  |   Novetats

Diari de Girona. La mobilització de l’1 de maig a Girona crida proclames contra la inflació i a favor de la redistribució de beneficis. Els sindicats recorden la importància de les eleccions municipals pel futur de l’economia a la província.

Sota el lema «apujar salaris, abaixar preus i repartir beneficis», al voltant d’un miler de persones es van manifestar ahir a Girona en la mobilització convocada per CCOO i UGT per l’1 de maig.

«Que baixin els preus i pugin els salaris», «volem treballar amb dignitat», «salari o conflicte», o «que aquesta crisi la pagui la patronal» van ser alguns dels càntics que es van poder escoltar per part dels manifestants durant la concentració, que va arrencar a la plaça Independència, passant per Jaume I, i va posar el seu punt final a la plaça del Vi.

Allà, els representants dels sindicats majoritaris es van dirigir a tots els participants de la marxa. Els sindicats denuncien que les empreses estan acumulant beneficis que no es repercuteixen en els salaris dels treballadors, motiu pel qual demanen un millor repartiment de la riquesa. «Volem una societat per a tots i per a totes, no només per a uns quants», va reclamar el secretari general de la UGT a les comarques gironines, Maxi Rica.

Rica considera que per part del sector empresarial predomina la idea de «si jo vaig bé, si jo em forro, si jo tinc les butxaques plenes, la panxa contenta i el Porsche al carrer és que la societat va bé; doncs no, no és veritat la majoria social no anem bé», va exposar. Per aquest motiu reclama solucions que suposin «viabilitat per les empreses, però també pels treballadors».

Per la seva banda, la secretària general de CCOO a les comarques gironines, Belén López, va assegurar durant la seva intervenció que «la inflació ens està portant a la gent treballadora a la pobresa». «A Girona la cistella de la compra s’ha incrementat un 14% i els salaris un 4%».

La secretària general de CCOO a la demarcació va reclamar que les empreses «reparteixin els beneficis amb la classe treballadora». «La responsabilitat social no és un paper, no és posar plaques fotovoltaiques, no és fer un protocol de no sé què; la responsabilitat social és pagar uns salaris dignes perquè la gent pugui arribar a final de mes, donar menjar als seus fills i pagar la llum», va exposar.

A més, Belén López va explicar, durant el seu discurs en el tram final de la concentració, que, a banda de la pujada salarial, els treballadors «tenim altres drets a conquerir: els drets a ciutadania, el dret a l’educació o el dret a la sanitat». També, López va apuntar que «cal que aquest país faci un pacte pel jovent. No podem tenir a la nostra joventut com la tenim, sense emancipar-se i sense un treball que no sigui precari».

Les municipals, a tocar

Les municipals també van ser protagonistes durant la jornada. Amb les eleccions a la cantonada, els 5 Concentració de la CGT i la IAC 6 Manifestants a la concentració convocada per CCOO i UGT F

« Per fer front les polítiques feixistes cal millorar les condicions materials de la gent treballadora»

BELÉN LÓPEZ

SECRETARI GENERAL DE CCOO A GIRONA

« Volem aconseguir societat per a tots i per a totes, no una societat només per a uns quants»

MAXI RICA

SECRETARI GENERAL DE LA UGT A GIRONA

sindicats van demanar als partits polítics d’esquerres que es tinguin en compte les necessitats dels treballadors. «Companys d’esquerres, l’única manera de fer front a l’avançament de les polítiques feixistes i totalitaristes és millorar les condicions materials de la gent treballadora», va dir Belén López.

Amb la mirada posada en les eleccions, els representants dels sindicats també es van dirigir als treballadors. «No donem suport als partits feixistes, xenòfobs, votem a aquells que parlen el nostre idioma, que es preocupen per nosaltres», va demanar Maxi Rica. «Anar a votar no és només anar a posar una papereta a una urna, és decidir en quines ciutats i viles volem viure», va afegir Belén López.

«Hem d’anar tots junts»

Durant la marxa, alguns dels participants van explicar a aquest diari la importància de manifestacions com la celebrada ahir. «La classe obrera està dividida; hem de veure que tots estem igual de fotuts i en dies com aquest son per recordar-nos que hem d’anar junts, perquè si no no podem canviar res», relatava Lluís Palermo, informàtic que actualment es troba en atur. «Crec que cal solucionar ja el problema de l’habitatge i regular el preu del lloguer. A més, també és important que els salaris no es quedin estancats, malgrat que es van fent petites millores s’ha d’augmentar el salari base», va afegir.

Tanmateix, per aquest mateix motiu, alguns dels manifestants consideren que la participació per part de la ciutadania hauria de ser més elevada. «Tal com està la situació a nivell de precarietat em sembla que hi ha poca gent», va afirmar Manuel Férez, professor universitari.

«La gent no té una visió prou seriosa del que significa un dia com aquest, com l’1 de maig. És més còmode estar-se a casa», va exposar Carmen Asunción España, administrativa i assistent a la concentració.

Manifestació de la CGT i la IAC

Posterioment, a partir de les 18 h, Girona va acollir una manifestació alternativa a la celebrada al matí. La Rambla de la Llibertat va ser el punt de trobada de la concentració organitzada per la CGT i la IAC. «Els seus beneficis, la nostra misèria» o «si avui no lluites, demà no ploris», van ser alguns dels lemes que van encapçalar algunes de les pancartes que els manifestants van lluir durant la concentració.

El sindicalisme alternatiu va reclamar la derogació de la reforma laboral, la reducció de l’edat de jubilació en manifestacions celebrades a diferents ciutats de Catalunya. A Banda de Girona, a la tarda, la CGT i la IAC també van ser protagonistes a Barcelona i a Tarragona.