Catalunya triplica la inversió per gestionar l’aigua davant les sequeres
Diari de Girona. L’ACA gastarà 2.400 milions en un pla que preveu usar l’aigua regenerada, més dessalinitzadores, depuradores i potabilitzadores i també restaurar rius.
«Vindran més sequeres i seran més fortes. Hem d’estar preparats», adverteix la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. La recepta contra aquests períodes de sequera ja era coneguda, però encara faltava aprovar-la per evitar una multa per part d’Europa. I això és el que ha fet el Consell Executiu en les darreres hores. D’aquesta manera, es podran començar totes les obres que preveu el pla de gestió de l’aigua 2022-2027, amb una inversió de 2.400 milions d’euros i amb mesures que no només serveixen per combatre l’escassetat d’aigua. Les pluges d’aquests darrers dies han servit, segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), per recuperar quatre setmanes de marge.
Més producció. «No volem dependre del cel per disposar d’aigua», explica el director de l’ACA, Samuel Reyes. Els càlculs del Govern plantegen un escenari amb un 18% menys de l’aigua disponible el 2050. Per compensar aquest dèficit, es produiran 182 hectòmetres cúbics (hm3) d’aigua per al consum. Això és més del que cap al pantà de Sau ple.
Aigua regenerada. Es passarà de 24 estacions de regeneració a 40. Està previst que es regenerin 120 hm3 cada any. Això vol dir que es reutilitzarà el 20% de l’aigua que es depura. Aquesta aigua s’abocarà al riu o als aqüífers per després potabilitzar-la? Això es continuarà fent principalment al Llobregat. Aquest model no es replicarà al Besòs fins al 2030 aproximadament, quan ja s’hagi ampliat la potabilització en aquest riu.
Dessalinització. Quan estaran a punt les noves dessalinitzadores (Blanes i Cubelles)? La de la Tordera, segons assegura Reyes, ha d’estar en marxa d’aquí dos anys i mig. La de la desembocadura del Foix pot trigar encara tres anys i mig. El Govern reconeix que aquest mètode suposa una gran despesa econòmica i energètica.
Potabilització. Es reforçarà sobretot la potabilització al Besòs: es captarà l’aigua del riu per potabilitzar-la el gener del 2024. En total, es preveu que es generin 56 hm3 d’aigua potabilitzada. També es construiran noves plantes a Abrera o Sant Joan Despí.
Restaurar rius. Reyes ha parlat de millorar la situació d’aqüífers i rius. Per a aquesta restauració dels espais naturals s’invertiran 72 milions d’euros, cinc vegades més del que preveia el pla anterior.
Més depuradores. Un altre objectiu és millorar el sanejament. Ara mateix, un 97,1% de l’aigua residual se saneja. El pas següent és construir o modernitzar depuradores en petits nuclis que encara no tenen sistema de sanejament. Es construiran 174 noves depuradores i es milloraran 438. S’intentarà que el 78% d’aquestes infraestructures s’abasteixin amb energia neta.
Augment del cànon?. Preguntat per com se sustentarà tota aquesta inversió milionària, el director de l’agència ha assegurat que el 2024 no augmentarà el cànon de l’aigua. Tot i això, no descarta que això passi el 2025, encara que a hores d’ara no estigui sobre la taula.