Catalunya perd 17 milions de turistes internacionals | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

780_0377_127224_12b633f642a0a81137238963cf36ceda

Catalunya perd 17 milions de turistes internacionals

  |   Novetats

El Punt. El 2019 van venir 19,4 milions d’estrangers i el 2020, tan sols 2,3 milions. El mes d’abril no va entrar ningú al territori i el mes de maig ho van fer menys de 3.000 persones no residents a l’Estat.

No és cap sorpresa tot i que les crues xifres deixen glaçat. Catalunya va perdre l’any passat17 milions de turistes estrangers, el 87,6%, segons les dades que l’Instituto Nacional de Estadística (INE) ha fet públiques aquest dilluns, que indiquen que en tot l’any passat només ens van visitar 2.395.974 turistes d’altres països quan el 2019 n’havien estat 19,4 milions. En total, la xifra de visitants que van venir a Catalunya l’any passat va ser de 5,7 milions (la suma d’estrangers i residents a l’Estat).

Segons es desprèn de l’estadística de l’INE, els mesos de gener i febrer del 2020 feien pensar en un bon any. 1.007.723 turistes al gener (618.577 dels quals eren estrangers) i 1.103.705 turistes el mes de febrer (648.870 d’estrangers). Però el mes de març tot es va torçar i Catalunya només va registrar 420.000 turistes (dels quals la meitat, estrangers). El mes d’abril no va arribar cap visitant a Catalunya.

Les xifres a partir del maig es van recuperar, però a nivells ridículs: 9.553 visitants al maig (menys de 3.000 estrangers), 143.836 visitants al juny (31.000 de fora) i la cota màxima es va aconseguir el mes d’agost: 1.058.566 turistes, dels quals menys de 300.000 eren estrangers. Els hotels, que tenen els visitants internacionals com a principals clients, van ser els més perjudicats del sector del turisme atès que els visitants, entre la por dels contagis, les PCR obligatòries per entrar a l’Estat, els confinaments i les quarantenes obligatòries imposades per molts països als qui vinguessin a l’Estat espanyol, van desistir de venir.

Càmpings i altres tipus d’allotjament van poder “salvar l’estiu” en part gràcies al turisme de casa. En aquest cas les xifres de juliol, agost i setembre ho corroboren. Al juliol el nombre de turistes a Catalunya va ser de 742.021, dels quals 254.00 eren de fora, per exemple.

D’altra banda, pel que fa a les pernoctacions en establiments turístics, un altre dels indicadors importants diu que l’any 2020 les pernoctacions en els hotels van disminuir del 77,4% a Catalunya, segons dades provisionals de l’enquesta d’ocupació hotelera que ha fet públic l’Idescat. Les pernoctacions del turisme domèstic van decréixer del 55,3% respecte al 2019 (-44,7% el català i -68,2% el procedent de la resta de l’Estat), i les del turisme estranger van disminuir del 85,5%. Per marques turístiques, Barcelona i Costa Brava són les que van registrar més pernoctacions (4.616,8 i 2.963,7 milers, respectivament).

El mes de desembre

Segons les dades provisionals de la Conjuntura Turística Hotelera, publicades aquest dilluns per l’Instituto Nacional de Estadística (INE), Catalunya va rebre 219.172 turistes el mes de desembre, dels quals el 74% –fins a 162.285 viatgers– eren espanyols. D’estrangers, el mes de desembre només en van venir poc més de 56.000.

Catalunya, segons les dades donades a conèixer per l’INE, va ser la segona destinació més visitada de l’Estat durant l’últim mes de l’any, però el grau d’ocupació als hotels va ser del 16,3%, inferior a la mitjana espanyola (17,7%). A tor ll’Estat, el nombre de turistes al desembre va vorejar els 1,4 milions, 77,6% menys en comparació de l’exercici anterior. La recuperació? Les dades del desembre no són optimistes, però el sector turístic està convençut que els efectes de la vacuna i les noves restriccions faran baixar la corba de contagis i que a partir del mes de juny el turisme es podria recuperar. En cap cas ningú parla encara de la Setmana Santa, que, en termes generals, la majoria ja dona per perduda. Serà, doncs, un any sencer, dotze mesos, en què el país haurà estat pràcticament amb el sector del turisme aturat.

Les cases rurals volen que es flexibilitzi el confinament

Les cases de turisme rural, gestionades per empreses individuals o microempreses familiars, no poden aixecar el cap per culpa, ara mateix, del confinament municipal i calculen que en tot el temps que ha durat la pandèmia poden haver perdut més de cinc milions d’euros cada mes (menys el mes d’agost, que van poder treballar bé). Les entitats representatives del sector: la Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya (Turalcat), la Confederació Catalana d’Agroturisme i Turisme Rural (Concatur), l’Associació de Cases Turisme Rural Girona-Costa Brava-Pirineu (TRG) i la sectorial d’Agroturisme de la Unió de Pagesos, s’han unit per reclamar al govern que deixi obrir les fronteres internes de Catalunya i permeti la circulació de bombolles de convivents pel territori “si es pot acreditar que vas a un allotjament”, com va passar per Nadal. “Si la gent de l’àrea metropolitana de Barcelona o de les altres ciutats catalanes, que són els nostres principals clients, no es poden moure nosaltres estem morts”, denuncia Carles Barcons, president de Turalcat, que també demana ajudes econòmiques directes i recorda que les cases rurals són allotjaments segurs “enmig del medi natural o en petites poblacions amb molt baixa densitat de població i, per tant, amb moltes possibilitats de mantenir les distàncies”. D’altra banda, recorda que obrir el territori també serviria perquè “la gent que està confinada a les ciutats seria bo que pogués sortir per evitar l’estrès”. Barcons recorda que “el sector de les cases rurals és una activitat essencial per a l’economia de les àrees rurals, molt castigades des dels inicis de la pandèmia, i que “hi ha molts petits productors que en depenen”. El president de Turalcat vol pensar que per Setmana Santa hauran pogut obrir, però admet que cada dia que passa ho té “menys clar”. A Catalunya hi ha 2.400 cases rurals, que tenen, de mitjana, vuit i deu places.