Catalunya manté l'IRPF més alt per a les rendes entre 20.000 i 30.000 € | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Catalunya manté l’IRPF més alt per a les rendes entre 20.000 i 30.000 €

  |   Novetats

Diari de Girona. El País Basc té l’impost sobre la renda més car per als ingressos més baixos i el País Valencià, per als més alts.

Catalunya es va mantenir el 2021 com la comunitat autònoma que va presentar l’impost sobre la renda més car per a contribuents amb salaris bruts d’entre 20.000 i 30.000 euros. Per a altres trams de renda, l’atribut d’IRPF més alt es va alternant entre les comunitats d’Euskadi (per a un exemple de 16.000 euros), Extremadura (45.000 euros) o Navarra (70.000 euros). Per a rendes de 110.000 euros en endavant, despunta el País Valencià com la que presenta un IRPF més car.

Així ho constata l’edició d’aquest 2022 de l’estudi Panorama de la Fiscalitat Autonòmica i Foral, presentat ahir pel Registre d’Economistes Assessors Fiscals (Reaf), que és l’òrgan especialitzat en fiscalitat del Consell General d’Economistes d’Espanya. Com en edicions anteriors, l’informe torna a subratllar el paper imbatible de Madrid, com la de l’IRPF més barat en la pràctica totalitat dels trams de renda.

En els exemples sobre l’IRPF autonòmic que incorpora l’informe, es parteix del supòsit d’un contribuent solter i sense fills, amb una edat inferior a 65 anys i sense discapacitat ni cap altra circumstància personal que li pugui donar dret a deducció estatal o autonòmica. En aquest supòsit, el contribuent només obté rendes del treball.

La diferència entre la comunitat més cara i la més barata s’acosta als 45.000 euros si es compara el cas d’un contribuent valencià amb rendes del treball de 600.000 euros, davant d’un de similar a Madrid.

L’informe del Reaf identifica els principals canvis tributaris adoptats per les comunitats autònomes per al 2022. En IRPF, rebaixen les seves tarifes Andalusia, Galícia, Madrid i la Regió de Múrcia, mentre que els territoris forals del País Basc i Navarra les deflacten a l’1,5 i el 2%, respectivament. Catalunya rebaixa els trams inferiors de la tarifa i incrementa lleugerament els mitjans.