Catalunya, líder en restriccions comercials
La Vanguardia. Amb València i Astúries, és la comunitat amb més regulació
Catalunya, Comunitat valenciana i Astúries són les comunitats autònomes amb més restriccions al comerç, recull un informe publicat ahir per l’associació de gran distribució Anged, que engloba empreses com el Corte inglés, ikea, Leroy merlin o eroski, entre d’altres. el treball analitza la unitat de mercat al comerç, arran de la proposta llançada pel ministeri d’economia de crear l’anomenat “règim 20”, l’objectiu del qual és reduir les traves burocràtiques que pateixen moltes empreses i fomentar el mercat únic al país.
Anged descriu les dificultats principals que, a parer seu, produeix la fragmentació regulatòria i els obstacles a la llibertat comercial d’alguns governs autonòmics.
Per exemple, Catalunya, Comunitat valenciana i Astúries, les úniques comunitats amb restriccions en les quatre àrees analitzades. Així, sumen limitació a l’obertura de les botigues en diumenges i dies festius per als establiments de més de 300 metres quadrats (permeten obrir entre 10 i 11 dies), restringeixen les campanyes de vendes promocionals, graven l’activitat dels grans establiments (tribut que entraria en vigor el gener del 2025) i demanen doble llicència (autonòmica i municipal) per obrir una botiga.
Altres comunitats autònomes compten amb normatives més severes que la catalana i asturiana en algun d’aquests àmbits. Per exemple, a les balears els comerços necessiten una triple llicència (del municipi, de la comunitat autònoma i del Consell), i al País basc els horaris comercials estan més delimitats i només es permet obrir vuit diumenges o dies festius a l’any. Però Catalunya, Comunitat valenciana i Astúries són els únics que apliquen tots aquests paràmetres, poc o molt, de manera simultània. en l’altre extrem hi ha la Comunitat de madrid i Ceuta, on no s’aplica cap dels quatre escenaris estudiats.
Segons el treball de la patronal de la gran distribució, espanya és un dels estats de la Ue més restrictius en l’àmbit comercial, només darrere de França i Àustria.
Des de l’agrupació empresarial insisteixen en la necessitat de “modernitzar” el marc regulatori del comerç, “més pensat per a un entorn econòmic dels anys vuitanta o noranta”. Destaquen en aquest sentit la dificultat dels establiments per competir amb grans plataformes digitals, com ara Amazon o temu, que poden vendre les 24 hores del dia, els set dies de la setmana, i aplicar promocions i descomptes quan vulguin.
No és la primera vegada que l’agrupació empresarial crida l’atenció sobre l’entorn regulatori del comerç a Catalunya. Durant la tramitació de la nova llei de Comerç de la Generalitat, que va decaure amb el final de l’anterior legislatura, ja van demanar de flexibilitzar els horaris comercials a Catalunya i ampliar el nombre de festius que està permès obrir.