Alerten de l'excés d'embarcacions d'esbarjo a la Costa Brava | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Alerten de l’excés d’embarcacions d’esbarjo a la Costa Brava

  |   Novetats

Diari de Girona. L’informe anual d’Ecologistes en Acció posa bandera negra a la turistificació del litoral gironí i a la gestió de la platja de La Farella.

Sis punts de la costa catalana han rebut una bandera negra en l’informe anual d’Ecologistes en Acció que analitza 8.000 quilòmetres del litoral de tot l’Estat. A Girona, l’atenció de l’ONG s’ha centrat en la turistificació que pateix la Costa Brava i que provoca un «abús de l’espai de bany i natural» per part d’estiuejants.

Ecologistes en Acció ha alertat que l’elevada concentració d’embarcacions privades a les cales erosiona l’entorn natural i malmet la biodiversitat marina. A més, ha assegurat que aquests vaixells generen situacions de risc per a la manca de control de les activitats que desenvolupen. Per això, l’ONG ha demanat a l’administració que faci complir la normativa vigent i ha plantejat, per exemple, una exigència major per poder conduir determinats tipus d’embarcacions. A més, ha reclamat el pla rector d’ús i gestió del Cap de Creus.

A la demarcació de Girona, també s’ha concedit una bandera negra, en aquest cas per mala gestió, a la platja de La Farella. Ecologistes en Acció ha criticat que l’Ajuntament de Llançà hagi tramitat l’aprovació inicial d’un PMU (Pla de Millora Urbana) per aixecar 62 habitatges a la «darrera pineda a tocar del mar» que hi ha a la població i que té un «valor paisatgístic i mediambiental incalculable».

Més enllà de Girona, destaca la bandera negra que s’ha atorgat a la platja de la Pineda de Salou i a tota la Costa Daurada, per l’elevada quantitat de pèl·lets i microplàstics que s’hi acumulen fruit de l’activitat de les petroquímiques de la zona. El document també ha alertat de l’impacte del camí de ronda al seu pas per la finca del preventori de la Savinosa de Tarragona.

L’ONG també ha assenyalat la proliferació d’elements artificials com ports esportius i espigons a la costa del Maresme; o el Pla Director Urbanístic que preveu edificar 2.000 immobles a la zona de les Tres Xemeneies de Sant Adrià del Besòs, entre d’altres.