Alarma al sector turístic
El Punt. El món turístic no s’esperava una reculada i veu amb preocupació com les bones perspectives de l’estiu queden en punt mort. Lamenten l’“alarmisme de l’administració i la imatge que s’està donant a la resta del món”.
Totes les alarmes estan enceses després que el secretari d’estat d’Afers Europeus de França, Clément Beaune, recomanés ahir al matí no viatjar a l’Estat espanyol i, en particular, destaqués que s’eviti Catalunya. “Aquestes paraules són molt preocupants perquè el turisme francès és el més important a Catalunya, sobretot a la Costa Brava”, va dir ahir el president de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), Martí Sarrate, que està esperant saber “si aquest mercat emissor” comença a fer cancel·lacions, com és previsible, i de quin volum seran. “El fet que la Generalitat digués dimecres que tancarà durant quinze dies l’oci nocturn és un fre per a molts dels turistes, que venen a casa nostra per sortir a la nit i divertir-se”, manté Sarrate, que ahir va lamentar, un cop més, l’alarmisme de la nostra administració.
“França ha dit el mateix que va dir fa uns dies Bèlgica i a partir d’ara hi haurà un degoteig de països que recomanaran no viatjar a la nostra destinació, cosa que ens farà molt mal aquest estiu a tot el país i ho aprofitaran altres destinacions”, va reconèixer Ward Wijngaert, secretari tècnic de la Federació Catalana de Càmpings. “El 30 de juny teníem unes previsions molt bones i pensàvem superar les estadístiques de l’any passat i arribar a una ocupació del 70% de mitjana, sobretot al mes d’agost i fins a la primera quinzena de setembre, però ara ha canviat tot; l’augment de contagis ho ha parat tot en sec i ja vivim un degoteig de cancel·lacions de clients internacionals, que són importantíssims a la Costa Brava, la Costa Daurada i la costa de Barcelona”. L’any passat a les zones que més depenen del turisme internacional, la Costa Brava, la Costa Daurada i la de Barcelona, l’ocupació als càmpings va ser d’entre el 40 i el 55%.
Wijngaert reconeix que les paraules del govern francès han estat “una galleda d’aigua freda” i que temen que això els pugui “perjudicar tota la temporada sencera”. “Tothom estava molt esperançat amb l’arribada del certificat Covid, que facilitaria molt més la mobilitat internacional”, va recordar, i va admetre que l’augment dels contagis dels últims dies i la nova situació ningú se l’esperava perquè “la situació semblava controlada”. “La factura de Sant Joan està sent molt cara”, no va dubtar a afirmar aquest responsable de la federació de càmpings.
Ahir al matí dos operadors turístics belgues, Summer Bash i Jongerentravel, van començar a repatriar els seus clients que estaven a Catalunya després d’haver detectat positius en grups que tenien a la Costa Brava i al Maresme i d’haver constatat que podria haver-hi més infeccions. També cancel·laran altres viatges que ja tenien previstos. La decisió d’aquests operadors belgues fa molt mal al sector, que lamenta que sigui la mateixa administració catalana i de l’Estat “els qui estan creant alarmisme”. “Des de fora d’Europa tenen una imatge del que està passant aquí catastròfica i això és perquè nosaltres mateixos estem difonent aquesta imatge, no ho estem explicant bé. Això no fa més que perjudicar-nos i beneficiar els nostres competidors”, va lamentar Wijngaert, partidari de fer campanyes per canviar aquesta imatge, “que no s’adiu amb la realitat al carrer”.
El mateix va demanar dimecres el president de la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (ConfeCat), Santiago García-Nieto, que va posar com a prioritària per al sector “una inversió en promoció dotada i planificada de manera extraordinària destinada a la promoció de la nostra destinació, així com a la recuperació del seu posicionament com a destinació segura i competitiva”. Segons la ConfeCat, Lleida serà la demarcació de Catalunya que podrà “salvar” millor l’estiu perquè, sobretot, viu del turisme intern.
L’Associació Hotelera de la Província de Tarragona en els últims dies no ha notat cancel·lacions i està convençuda que l’estiu es podrà salvar. “Acabarem l’estiu millor que l’any passat”, explica el seu president, Magí Mallorquí, preocupat, això sí i com tot el sector, “més per unes notícies que alarmen molt que per la realitat”. “El sector és molt divers i els qui patiran més si no venen molts turistes internacionals seran els grans hotels, que depenen d’aquest turisme de masses”. Sí que lamenta Mallorquí que les recomanacions per no viatjar a Catalunya facin que “no es pugui fer cap previsió”.
A la ciutat de Barcelona, on el sector turístic depèn bàsicament dels internacionals, “la crisi és molt profunda, sobretot al que ja anomenem zona zero”, assegura el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallerols, que tem que “això es pot allargar molt”. “S’ha de prestar molta atenció a la ciutat de Barcelona perquè podria acabar deixant de ser competitiva.” Davant la situació actual, Barcelona dona el 2021 pràcticament per perdut i veu una possible recuperació a partir de la primavera del 2022. No obstant això, el director general del Gremi d’Hotels, Manel Casals, va mostrar la seva confiança que “els turistes francesos no cancel·lin” perquè –va dir– “la gent coneix la situació”, tot i que va opinar que és possible que les advertències del govern francès afectin les futures reserves.
Pimec Turisme també ha expressat la seva preocupació. “Catalunya ha de continuar treballant per revertir la situació”, va destacar en una nota, i va fer una crida “per continuar mantenint els plans de vacances previstos a l’espera de la millora de la situació”, i és coneixedor que el sector “està aplicant totes les mesures adients per reforçar la seguretat dels establiments”.
L’Agència Catalana de Turisme ha posat fil a l’agulla i ahir va informar que ha activat les oficines a l’exterior per explicar que Catalunya és una destinació segura i transmetre confiança als principals mercats emissors.