Aena ajorna inversions als aeroports
Diari de Girona. Les obres d’ampliació previstes a les instal·lacions del Prat i Barajas es retarden tres anys. El gestor aeroportuari va experimentar l’any passat una caiguda d’ingressos del 50% a causa de la crisi derivada dels efectes de la COVID-19.
Les ampliacions dels aeroports de Madrid-Barajas i Barcelona-el Prat es retardaran durant dos-tres anys, «més aviat tres», com a conseqüència «exclusivament» dels efectes econòmics de la covid-19, segons va reconèixer ahir el president d’Aena, Maurici Lucena, durant la conferència de premsa de presentació dels resultats. La companyia pública que gestiona els aeroports va anunciar pèrdues de 126 milions d’euros i una caiguda dels ingressos per sobre dels 2.000 milions a causa de la pandèmia.
Lucena va comentar que a mitjans de març la companyia presentarà una proposta de reformulació de les actuacions previstes en el DORA II (2022-2026) i que ja inclourà que l’inici de les actuacions a l’aeroport del Prat es desplacin al període final. Les inversions previstes per al període esmentat es rebaixen de l’entorn dels 900 milions anuals a una xifra més pròxima a la meitat, 450 milions.
Per tant, la proposta d’Aena que després ha d’aprovar el Consell de Ministres entorn de setembre, segons els càlculs de Lucena? és «desplaçar» l’inici de les ampliacions dos o tres anys, «més aviat tres», de manera que començaran en la part final del període d’aplicació del DORA II.
La remodelació de l’aeroport de Barcelona-el Prat s’incloïa en els plans d’Aena per a aquest pròxim període. I aquestes actuacions inclouen la reconfiguració de la T-1; un nou edifici per a la terminal satèl·lit; nova connexió entre terminals, nou aparcament a la T-1 i la millora del camp del vol. Aena va valorar la inversió en aquestes actuacions, a més de les requerides a Girona i Reus, en 1.500 milions.
Comptant les inversions previstes per a l’ampliació de l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, els plans d’inversió totals de la companyia preveuen 3.000 milions d’euros.
Els terminis d’Aena suposen que una part important de la inversió prevista als grans aeroports espanyols es desplaça al programa DORA 3 (2027-2031). Aena puntualitza que no pot concretar aquest aspecte, ja que es troba en fase de consultes amb les aerolínies.
El gestor dels aeroports espanyols ha vist compromeses les inversions com a conseqüència de la caiguda de l’activitat. El 2020 ha tingut una caiguda dels seus ingressos de 2.262,9 milions d’euros a causa de les restriccions a la mobilitat provocades per la pandèmia de la covid-19. Això suposa un descens del 50,2% davant el 2019. Així mateix, el resultat brut d’explotació (ebitda) ha tingut una caiguda del 74,2%, fins als 714,6 milions d’euros, incloent-hi 22,7 milions d’euros de la consolidació de Luton i un impacte negatiu de 66,8 milions d’euros d’Aena Brasil. Les pèrdues de l’exercici, les primeres des de 2012, ascendeixen a 126,8 milions d’euros.
Reducció del trànsit
La reducció del trànsit de passatgers durant l’any a Espanya, del 72,4%, fins als 76,1 milions de viatgers (del -70,9% si s’inclouen l’aeroport de London-Luton i dels sis aeroports d’Aena Brasil), s’ha traduït en una caiguda de l’activitat aeronàutica que registra una baixada del 67,1% en els seus ingressos. Per la seva banda, els comercials s’anoten un descens del 16,4%, però inclouen rendes mínimes anuals comptabilitzades i no cobrades de 635,5 milions, incloses les corresponents a l’estat d’alarma.