Acord per portar aigua de Sagunt fins a Catalunya en vaixell a partir del juny | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Acord per portar aigua de Sagunt fins a Catalunya en vaixell a partir del juny

  |   Novetats

Diari de Girona. La dessalinitzadora del Foix i l’ampliació de la Tordera es pagaran amb fons europeus i estaran a punt entre 2028 i 2029.

El govern espanyol i la Generalitat han acordat el pla que permetria portar aigua des de la dessalinitzadora de Sagunt, aValència, fins a Catalunya. El cost de producció de l’aigua dessalada l’assumirà l’Estat, mentre que el transport en vaixell i la descàrrega anirà a càrrec del Govern, segons van anunciar ahir la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort. La mesura es podria activar a partir del mes de juny i permetria transportar, com a mínim, un vaixell al dia, carregat amb fins a 20.000 metres cúbics d’aigua. D’altra banda, han anunciat que la construcció de la dessalinitzadora del Foix i l’ampliació de la de Tordera es pagaran amb fons europeus i estaran a punt entre 2028 i 2029.

L’anunci arriba després de la reunió que la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, van mantenir ahir. La trobada bilateral es produeix pocs dies després que el Govern decretés l’entrada en fase d’emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat, dijous passat, una mesura que afecta 202 municipis, entre ells Barcelona i la seva àrea metropolitana i Girona, i a gairebé 6 milions de persones.

Ara com ara, les reserves als embassaments que formen part del sistema Ter-Llobregat -Sau, Susqueda, Sant Ponç, la Baells i la Llosa del Cavall- sumen 98,44 hm d’aigua, dels 612 hm que poden arribar a acumular. La situació ha portat el govern espanyol a moure fitxa i dissabte passat es va fer públic que la ministra Ribera va traslladar, a través d’una trucada telefònica, al president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, la petició de portar vaixells carregats d’aigua des de la dessalinitzadora de Sagunt, propietat del govern espanyol, fins a Catalunya. Mazón va acceptar la petició per «solidaritat entre regions», però va demanar garanties que es faria un «ús prioritari i gairebé exclusiu» de l’aigua per a emergències de consum de boca, i no per a altres usos com el regadiu.

En aquest sentit, en la roda de premsa posterior a la reunió bilateral, Ribera va subratllar en diverses ocasions que l’aigua que es transporti cap a Catalunya «no competirà» amb l’abastiment de Sagunt. De fet, la ministra va detallar que, ara com ara, la dessalinitzadora del govern espanyol es troba funcionant a un 10% de la seva capacitat i que, per tant, és una infraestructura «infrautilitzada» que l’executiu estatal vol activar perquè està «en condicions» de posar-se a treballar al màxim. Govern espanyol i Generalitat no han donat detalls dels costos que suposarà el pla de transport d’aigua, per ara només han concretat que l’Estat pagarà la producció, atès que la dessalinitzadora és propietat de l’empresa estatal Acuamed, i que el Govern n’assumirà el transport i la posterior descàrrega a les infraestructures que ja està posant a punt, al Port de Barcelona. Amb l’operació acordada es podria transportar un vaixell al dia, carregat amb 20.000 metres cúbics d’aigua, que és el que pot produir Sagunt. Tanmateix, a la pràctica, hi hauria dos vaixells funcionant : un carregantse d’aigua a la dessalinitzadora una operació que tarda unes 12 h, incloent-hi la producció- i un viatjant i descarregant l’aigua a Barcelona.

L’aigua serviria per abastir la ciutat de Barcelona. Mascort va aclarir que és una solució «puntual» i no va tancar la porta a dur aigua d’altres llocs.

L’ampliació de la Tordera

La reunió també va abordar el finançament de l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera i la construcció de la del Foix. L’acord suposarà finançar-les amb fons europeus a través del mecanisme per a la recuperació i resiliència, en concepte de crèdit de l’Estat a la Generalitat. S’aplicarà el principi de recuperació dels costos i, per tant, el finançament d’aquestes infraestructures acabarà repercutint en la factura de l’aigua dels usuaris.

L’ampliació de la Tordera, situada a Blanes, costarà 287 milions d’euros i estarà en marxa el 2028. La construcció de la del Foix costarà 180 milions i entrarà en funcionament el 2029.

Ribera i Mascort han rebutjat la possibilitat de tirar endavant un transvasament a l’Ebre per portar aigua fins a Barcelona. El titular d’Acció Climàtica va explicar que per ara el 55% de l’aigua que consumeix l’àrea metropolitana de Barcelona ja no ve dels embassaments, sinó de les dessalinitzadores i plantes de regeneració, i insisteix que amb la posada en marxa de més infraestructures que produeixin aigua, «no caldrà cap transvasament per garantir aigua a Barcelona». Ribera va afegir que el govern central no es planteja cap altre escenari hipotètic.