La Ponència de les Renovables només rep quatre projectes gironins en dos anys | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La Ponència de les Renovables només rep quatre projectes gironins en dos anys

  |   Novetats

Diari de Girona. Són al Far d’Empordà, Riudarenes i dos a Santa Llogaia d’Àlguema.

La Ponència d’Energies Renovables només ha rebut -i per tant, analitzat- quatre projectes de les comarques gironines durant els últims dos anys (és a dir, entre març de 2023 i aquest març de 2025). Es tracta del projecte d’un aerogenerador per autoconsum industrial a la planta d’Amazon al Far d’Empordà (desembre de 2024); una planta solar fotovoltaica amb gairebé 9.000 plaques a Riudarenes (octubre de 2024) i dues plantes fotovoltaiques a Santa Llogaia d’Àlguema (juny de 2023). En tres dels casos es van acceptar els projectes, i només una de les plantes de Santa Llogaia va rebre un informe desfavorable.

La Ponència de les Renovables és l’organisme de la Generalitat que avalua l’impacte ambiental de les instal·lacions d’aquest tipus d’energia i determina la viabilitat dels emplaçaments proposats. Des de que es va constituir, es reuneix una o dues vegades al mes per analitzar projectes arreu de Catalunya, bona part dels quals se situen a les comarques de Lleida i Tarragona. Els informes d’aquest organisme serveixen per descartar ja d’entrada aquells projectes que, des de l’inici, presenten elements «insalvables» per raons ambientals, territorials, urbanístiques, paisatgístiques, agràries, culturals o energètiques. En canvi, els que reben un informe favorable han d’elaborar i aportar tota la documentació que requereix la Ponència,

així com complir amb les directrius i condicions que s’estableixin, si es dona el cas.

Si s’observen tots els projectes que la Ponència ha tingut sobre la taula en els últims dos anys -és a dir, des de març de 2023-, es pot comprovar que només ha hagut d’analitzar quatre propostes procedents de les comarques gironines: tres a l’Alt Empordà i una a la Selva.

La petició més recent fa referència a la construcció d’un aerogenerador per a consum industrial a la planta que Amazon té al Far d’Empordà. Es tracta d’un molí de vent que tindrà 126 metres d’alçada

La major part dels projectes rebuts eren de les comarques de Tarragona i Lleida

i que, segons la Ponència de les Renovables, no caldrà que se sotmeti a un procés d’avaluació ambiental ordinari, ja que el seu emplaçament «no té efectes adversos significatius sobre el medi ambient». Això sí, la Ponència va establir algunes condicions que els promotors hauran de tenir en compte, com ara la definició de zones de recollida i emmagatzematge de residus en la fase d’execució de les obres o fer un seguiment ambiental de la mortalitat produïda tant per aus com per quiròpters (ratpenats) durant els quatre anys de funcionament.

Una mica abans, l’octubre de 2024, la Ponència també va avaluar l’emplaçament escollit per construir una planta fotovoltaica amb gairebé 9.000 plaques al terme municipal de Riudarenes. En aquest cas es tracta d’un projecte impulsat per l’empresa Electrogen

Division en un espai que ha d’ocupar 6,42 hectàrees al paratge de les Vinyes, a uns 340 metres al nordest del nucli de Riudarenes. En aquest cas, la Ponència també va considerar que l’actuació no preveu «efectes adversos significatius» sobre el medi ambient, ja que el promotor ha elaborat un document ambiental amb nombroses mesures preventives i correctores. Per això, la Ponència també va permetre que continués amb la tramitació sense haver-se de sotmetre a una avaluació d’impacte ambiental ordinària, sempre que es compleixin amb les mesures proposades i acordades.

Finalment, pel que fa als dos projectes de parcs fotovoltaics a Santa Llogaia d’Àlguema, la ponència va tombar un dels emplaçaments, mentre que l’altre el va acceptar però amb condicionants. Tal com va advertir el propi organisme, les dues iniciatives se situaven a la mateixa zona i compartien diverses infraestructures, de manera que el seu impacte ambiental s’havia d’avaluar de forma conjunta, ja que es podia produir un efecte acumulatiu.

Un dels parcs, promogut per l’empresa Solar Growth SL, va rebre un informe desfavorable perquè la línia soterrada de 30 kV que estava prevista per a connectar els dos subparcs afectava a un jaciment arqueològic i perquè part de la superfície prevista afectava també sòls agrícoles. En canvi, l’altre parc, promogut per Clean Future Energy, va rebre un informe favorable amb algunes condicions.