Transgourmet celebra 100 anys amb l’objectiu de liderar el sector a l’Estat
Diari de Girona. L’empresa de Vilamalla té 2.700 treballadors -la meitat de la demarcació de Girona- 70 centres Cash&Carry i més de 1.200 milions de facturació
Transgourmet Ibèrica ha encetat avui els actes de celebració del seu centenari amb un esdeveniment multitudinari a la Fira de Girona, recordant una gran festa major amb moltíssimes activitats per a tots els públics, al qual han assistit més de 1.300 persones entre representants del sector empresarial, treballadors i extreballadors, així com els seus familiars. Amb el reconegut actor i imitador Pep Plaza com a mestre de cerimònies, fent gaudir a tots els assistents amb el seu reguitzell de personatges, ha començat la gira de celebracions de l’empresa amb més facturació de la província de Girona i que aspira a convertir-se en «el primer distribuïdor d’hostaleria de l’estat.»
Fer cent anys essent líders
Actualment, Transgourmet Ibèrica compta amb 70 Cash&Carry, amb la previsió de sumar-ne sis més en un any. La companyia va tenir un volum de facturació de més de 1.200 milions d’euros l’any 2024 repartits en dos grans pilars: els supermercats de proximitat i la restauració. El pilar de l’hostaleria, però, disposa ara d’una plataforma específica per a la seva distribució, un nou model que engeguen a les grans ciutats. Totes dues representen un 50% de la facturació. Lluís Labairu, director de Transgourmet Ibèrica, ha atès els mitjans minuts abans de sortir a l’escenari de la Fira de Girona. «Des de fa una temporada això és així, malgrat que venim d’uns inicis on tot provenia dels supermercats», va comentar.
La salut de la qual gaudeix la corporació centenària es pot mesurar en algunes de les seves darreres fites: actualment té més de 2.700 treballadors arreu de l’estat, havent-ne incorporat prop d’un miler en els darrers sis anys. Malgrat aquestes xifres, Labairu creu que la clau de l’èxit i de mantenir l’empresa més viva que mai durant aquests cent anys ha estat que l’equip directiu «ha sabut prendre sempre les decisions importants que s’havien de prendre» en cada moment. «Hi ha hagut negocis que s’han quedat pel camí i que han anat morint; abans havíem tingut supermercats de gestió pròpia, però hi va haver un moment que vam veure que no podíem donar l’abast i es van haver de vendre. La base és que s’han pres sempre les decisions adequades perquè cada vegada s’adaptés l’empresa a les necessitats del moment.»
Una transformació constant
L’any 2019, Transgourmet Ibèria va engegar un procés de transformació que, sens dubte, està donant els seus fruits. Dos anys més tard, el 2021, l’empresa Suïssa Transgourmet va adquirir la companyia, proveint-la del nom actual, i formant part d’aquest canvi que, segons el seu director general han «d’acabar de madurar i explotar» tot el que han invertit i posat en marxa en aquests últims cinc anys. Ara volen fets i no paraules.
Pel mig, Lluís Labairu confessa que la pandèmia va ser un cop fort perquè «tot el que és hostaleria, que en aquell moment suposava un 40% de la facturació, es va fondre de cop i els Cash&Carry es van quedar sense clients. Malgrat això, vam fer una aposta valenta, no vam fer cap ERTO i vam sortir reforçats perquè els nostres equips es van sentir valorats.» Aquesta ferma política davant l’adversitat de la pandèmia també ha estat elogiada per la vicealcaldesa, primera tinent d’alcalde i regidora de Promoció Econòmica de Girona, Gemma Geis, que ha destacat el seu paper com a servei essencial durant la pandèmia considerant Transgourmet i tota la seva infraestructura com «un dels grans motors en aquells moments.»
«La demarcació gironina és on vam néixer i és allà on tenim més quota de mercat», clou Labairu, deixant oberta la possibilitat, sense especificar massa, d’alguna adquisició que «ens acabi de reforçar a les comarques gironines.»
De Pedro Miquel a Transgourmet
Amadeu Miquel, fill del Pere Miquel, qui l’any 1925 fundà Pedro Miquel e Hijos SL, no s’ha volgut perdre la celebració. A l’edat de 94 anys s’ha mostrat orgullós d’explicar davant dels actuals treballadors de l’empresa que el seu pare «va ser un emprenedor i va saber inculcar aquestes idees als seus fills.» Ha explicat que l’esperit empresarial va acompanyar al seu pare des del seu naixement: «el meu pare va néixer a la fàbrica de ciment del meu avi.» També ha parlat sobre el camí ple de pedres que va suposar mantenir una empresa durant el segle XX a Espanya i a Europa: «la Guerra Civil i la II Guerra Mundial ens van perjudicar molt, però la postguerra va ser l’etapa que més ens va esquitxar.» En aquella època, per als empresaris, l’estraperlo era un problema gros, però Amadeu Miquel també destaca que comprar suposava pràcticament una utopia per culpa de les fronteres tancades. Cent anys més tard, i sota el nom de Transgourmet, els valors del seu pare encara continuen vius.