Catalunya dobla la taxa turística i la de compra de pisos a grans tenidors
Diari de Girona. El pacte entre el Govern i els comuns suposa que Barcelona podrà cobrar fins a 15 euros per pernoctació L’augment de l’impost per l’adquisició d’edificis persegueix frenar l’especulació
Catalunya duplicarà la taxa turística fins a 7 euros i Barcelona podrà cobrar fins a 15 euros en el cas dels hotels de cinc estrelles. Aquest és l’acord oficialitzat entre el Govern i els comuns que va posar ahir en peu de guerra el sector hoteler i que obligarà a que una quarta part dels recursos recaptats es destinin a polítiques d’habitatge i no només a promoció turística. A més, tots els municipis podran augmentar els ingressos si apliquen un suplement que fins ara només la capital catalana tenia potestat d’implementar.
Així doncs, segons les noves tarifes acordades, la taxa per passar una nit a Barcelona serà de 7 euros en un hotel de cinc estrelles; 3,40 euros en els de quatre; 4,5 euros en un habitatge d’ús turístic i dos euros en el cas d’un càmping. En la resta de Catalunya, aquesta forquilla anirà dels 6 euros en el cas dels hotels de gran luxe als 2,40 euros en els de quatre estrelles, els 2 euros en un pis turístic i 1,20 euros per nit en un càmping. Uns preus als quals es podrà afegir un suplement com en el cas de Barcelona. Pel que fa als creueristes, pagaran quatre euros si estan més de 12 hores i sis euros per una estada de temps igual o inferior.
Segons el que s’ha calculat, amb aquests increments de la taxa turística es podran recaptar 98 milions d’euros més. De tots aquests ingressos, el que s’ha pactat entre el Govern i els comuns és que el 25% es destini directament a habitatge, a fomentar la construcció i rehabilitació de pisos per augmentar la xifra de pisos assequibles. També els ajuntaments estaran habilitats per destinar aquests recursos a aquest àmbit. Tant la consellera d’Economia, Alícia Romero, com la líder dels comuns, Jéssica Albiach, van defensar que s’han de «pal·liar les externalitats negatives del turisme» per la via fiscal i van apuntar que no és res diferent del que s’està fent en altres ciutats europees.
Tot i això, tant el sector hoteler com el dels càmpings van sortir ahir en tromba a criticar l’acord, a més de lamentar que no s’hagi pactat amb l’empresariat turístic. El Gremi d’Hotels de Barcelona fins i tot va denunciar l’«asfíxia fiscal contínua» a la qual consideren que estan sent sotmesos i demanen que es replantegi el que s’ha anunciat. Tot i això, des del Govern insisteixen que l’increment de la taxa ni desincentivarà que arribin nous turistes ni està relacionat, com s’insinua també des del gremi, amb els salaris dels treballadors. «Una persona que ve a Catalunya pagant 400 o 500 euros per una nit d’hotel pot pagar 7 euros més», va dir el diputat dels comuns David Cid en declaracions a la SER.
Paquet fiscal més ampli
De fet, la pujada del tribut està inclosa dins d’un paquet fiscal més ampli que també inclou duplicar l’impost per la compra d’edificis als grans tenidors. «Aquest és un acord contra l’especulació i pel dret a l’habitatge. Estem posant la fiscalitat al servei del dret a l’habitatge perquè especular surti molt car, per protegir les veïnes de la pirateria immobiliària i per redistribuir la riquesa», va defensar Albiach.
El Govern i els comuns van anunciar ahir aquest paquet de mesures fiscals per frenar «l’especulació» del mercat immobiliari. El canvi més destacat és que es duplica del 10% al 20% el tipus impositiu als grans tenidors per la compra d’edificis. «Cal frenar els que ens expulsen de casa nostra i que estan jugant amb les nostres vides com si fos el Monopoly», va dir Albiach. La idea, doncs, és que qui vol «especular amb edificis com el de la Casa Orsola» a Barcelona, a partir d’ara «ho pagarà molt més car».
Albiach i la consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, van escenificar l’acord a la seu del departament. La consellera va defensar que cal prioritzar «qui es compra l’habitatge per viure» i, en canvi, cal augmentar la pressió a qui l’ utilitza com a activitat comercial. Així, les noves mesures del Govern incrementen la fiscalitat als grans tenidors perquè «qui més té, ha de pagar més». Un gran tenidor és qui disposa de més de cinc habitatges en zones tensionades -amb molta demanda- i qui en té més de 10 en zones no tensionades. La mesura forma part dels acords d’investidura que van signar PSC i comuns i es vehicularà com un decret llei. Perquè sigui una realitat, doncs, hauran de sumar ERC a l’acord.