Girona impulsa la recuperació postpandèmia de l'economia catalana | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Girona impulsa la recuperació postpandèmia de l’economia catalana

  |   Novetats

Diari de Girona. L’anuari econòmic del BBVA conclou que el 2023 es van superar els nivells de PIB prepandèmia

El producte interior brut (PIB) català va créixer un 2,6% el 2023 i va superar les dades prepandèmia, impulsat pel creixement de la vegueria de Girona, l’àrea metropolitana de Barcelona i el Camp de Tarragona, segons l’Anuari Econòmic Comarcal BBVA 2024.

Girona va ser una de les demarcacions que més va créixer. El valor afegit brut (VAB) de l’eix de Girona va augmentar un 3% l’any passat, només per darrere del Camp de Tarragona (+3,2%). En menys mesura van créixer l’àrea metropolitana de Barcelona (+2,9%), les Terres de l’Ebre (+2,7%), les comarques centrals (+2,6%), el Pla de Lleida (+2,1%) i el Pirineu (+2%).

Pel que fa a l’anàlisi territorial, si s’observa el període 2019–2023, les comarques de Girona van ser les que més s’han recuperat del «xoc» que va suposar la covid-19, amb la Garrotxa, el Gironès i el Pla de l’Estany liderant l’avenç.

Segons BBVA, l’increment del VAB a l’eix de Girona s’explica principalment per l’augment del 4% dels serveis, unes branques que aporten més del 70% del VAB i que, tot i créixer menys queel 2022, es van mostrar dinàmiques recolzades amb la recuperació de la indústria (2,6%) mentre la construcció va créixer força menys (1,1%) i el sector primari va retrocedir un 19,5%. L’increment del 2023 i els avenços 2021-22 han situat el VAB generat a la vegueria ja un 4% per sobre l’assolit l’any 2019.

Per comarques, la Selva va ser la que més va créixer l’any passat a Girona, amb una pujada interanual del VAB del 3,5%. Juntament amb el Gironès, amb un augment del 3,4%, i l’Alt Empordà, amb un increment del 3,1%, lideren el creixement de l’economia gironina. Per darrere es troben el Baix Empordà (+2,2%), la Cerdanya (+1,9%), la Garrotxa (+1,8%), el Pla de l’Estany (+1,6%), i el Ripollès (+1,5%), segons les dades de l’Anuari Econòmic

elaborat pel catedràtic d’Economia de la UAB Josep Oliver.

L’estudi assegura que l’economia catalana mostra un «primerenc» canvi de model productiu gràcies al sector manufacturer. Explica que el 2023 el creixement d’aquesta indústria va ser superior al dels serveis privats -els que tradicionalment han estat el «motor» de la recuperació després de la covid-19-. Oliver detalla que això «apunta» a una «menor dependència» de les activitats vinculades al turisme, tot i que aquestes encara tenen un pes important, segons ACN.

El catedràtic emèrit de la UAB assegura que els primers mesos del 2024 confirmen aquest incipient canvi de model productiu i l’atribueix al bon comportament de les exportacions. Oliver explica que en els anys previs a la pandèmia ja s’entreveia aquesta tendència amb millores en la indústria, però la covid19 ho va «enfonsar tot».

L’estudi precisa que el 2023 el valor afegit brut (VAB) de la indústria a Catalunya va créixer un 3,5% (lluny de la caiguda de l’1,6% del 2022) i els serveis van mostrar una «notable frenada», amb un augment del 3,1%, lluny de «l’extraordinària» alça del 9,5% registrada el 2022. Oliver resta importància a la caiguda de l’agricultura i l’atribueix als efectes de la sequera i l’alça de preus de les primeres matèries i l’energia. «Hauria de preocupar si el model de productiu no fos l’adequat, i això no és així», va valorar ahir durant la presentació de l’anuari.

Les comarques de Girona van ser les que més s’han recuperat del «xoc» de la covid-19