El Govern recorrerà a la cessió de terra de l'Incasòl per promoure pisos socials | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El Govern recorrerà a la cessió de terra de l’Incasòl per promoure pisos socials

  |   Novetats

El Periódico. Paneque defensa la col·laboració amb el sector privat de cara a poder incrementar el parc mitjançant drets de superfície per 75 anys

La vivenda és “un dels reptes més importants” del mandat. Ho va dir ahir la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica i portaveu de l’Executiu català, Sílvia Paneque, durant la seva primera compareixença per exposar al Parlament les línies generals del seu departament. Una de les vies que es farà servir per arribar a l’objectiu d’arribar a 50.000 vivendes socials fins al 2030 que va anunciar el president Salvador Illa en el seu discurs d’investidura són les promocions directes o delegades per part de l’Institut Català del Sòl (Incasòl). La cessió de terra que es portarà a terme serà mitjançant el dret de superfície per 75 anys. “El terra continuarà sent públic i les vivendes seran socials i a preus assequibles, mitjançant la col·laboració publicoprivada”, va afirmar.

 Segons el parer de Paneque, “les 50.000 vivendes previstes serien una consecució històrica per a la qual resulta imprescindible la col·laboració amb el sector privat”. La consellera, que va remarcar la prioritat per satisfer una demanda creixent i reduir les llistes d’espera per a la vivenda social, va explicar que es tracta d’actuar a les zones de més densitat poblacional, en les quals ha defensat que “és lògic” limitar els pisos turístics i de temporada perquè la vivenda habitual sigui la prioritat. Es dona la circumstància que la regulació dels lloguers de temporada va decaure dimarts al Congrés per l’oposició del PP i Vox, als quals es va afegir Junts a última hora.

Paneque va considerar “un cop duríssim i inexcusable” que el Congrés tombés la regulació dels lloguers de temporada i d’habitacions. “Hi havia l’oportunitat de pactar, hi havia l’oportunitat de dialogar, hi havia l’oportunitat de consensuar i per diferents càlculs polítics aquesta oportunitat ha decaigut”, es va lamentar en l’inici de la seva intervenció.

 Un dels objectius, segons va assenyalar Paneque, és impulsar projectes de reforma d’alta intensitat, incorporar nous espais de trobada, espais verds, equipaments per fer comunitat, i altres mesures que ja contemplava la llei de barris. Al llarg del seu discurs davant els diferents grups parlamentaris va afirmar que l’estratègia de la promoció delegada a través de l’Incasòl “serà la clau de l’èxit” dels plans per tal d’accelerar el mercat de vivenda social i a preus assequibles.

A més, l’Agència de l’Habitatge estudia aplicar altres mesures com el dret de tempteig i retracte o l’adquisició forçosa a grans propietaris com la Sareb i els bancs. Aquest programa, va dir, ha de tenir capacitat d’augmentar l’oferta de lloguer per sota dels preus de mercat.

També estan en estudi acords entre l’agència i l’Institut Català de Finances (ICF) perquè hi hagi més recursos destinats a la vivenda social. “Hem iniciat el camí per fer de la vivenda una prioritat política, però encara cal fer el salt perquè la vivenda social passi del 2% del parc total a l’11% de la mitjana europea”, va ressaltar.