La Generalitat podrà gastar l'any vinent 37.783 milions, un 12,8% més | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La Generalitat podrà gastar l’any vinent 37.783 milions, un 12,8% més

  |   Novetats

Diari de Girona. L’alça és del 3% respecte a’estimació de l’anterior Govern per al 2024, que no es va aplicar.

La Generalitat podrà gastar l’any que ve un total de 37.783 milions, un 12,8% més que el 2023, que són els comptes que regeixen actualment perquè estan prorrogats, segons el límit de despesa no financer aprovat ahir pel Govern. La mesura suposa el tret de sortida per a l’elaboració dels pressupostos de l2025 i es decideix després de descartar elaborar uns comptes per al que queda d’exercici una vegada constituït l’Executiu de Salvador Illa sorgit de les últimes eleccions.

Segons aquestes xifres, els ingressos previstos no financers no finalistes arribaran als 36.738 milions, un 17% més que el 2023. El gruix d’aquesta quantitat correspon als recursos procedents del model de finançament, tant als avançaments com a la liquidació de l’exercici del 2022, a causa de la situació de creixement de l’economia. Aquest escenari preveu un objectiu de dèficit del 0,1% del producte interior brut (PIB), el que suposa 307 milions d’euros. La quantitat de despesa no financera prevista gairebé no arriba al 3% d’augment respecte l’acordada per l’anterior Executiu presidit per Pere Aragonès, per al 2024, però els comptes no es van arribar a aplicar malgrat l’acord entre ERC i el PSC per la negativa dels comuns. Aquest increment suposa 1.099 milions més.

Inici del procés

Amb aquest tràmit, que recull xifres que podrien canviar en funció dels ingressos tributaris o els augments o reduccions de les transferències de l’Estat destinades a finançar competències transferides o altres variacions també en els objectius de dèficit, comença realment el procés que coordinarà la nova consellera d’Economia, Alícia Romero. Un dels reptes serà precisament negociar per portar a terme l’acord sobre finançament singular pactat amb ERC, que preveu la recaptació, gestió i liquidació de tots els impostos per part de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), el pagament pels serveis centralitzats que proporciona l’Estat i una part a negociar per a la solidaritat amb altres territoris, que ha desencadenat les crítiques no només de l’oposició sinó dins del mateix PSOE. Romero, durant la seva primera compareixença al Parlament per explicar les línies generals de l’estratègia del seu departament, va insistir que prioritzaran el suport d’ERC i dels comuns, però no va descartar obtenir l’aval d’algun altre grup parlamentari. També va avisar que en cas de no aprovar-se la proposta del Govern, Catalunya deixaria de comptar amb més de 2.500 milions addicionals per desenvolupar les seves polítiques.

L’objectiu és que els comptes siguin aprovats pel Parlament abans que acabi l’ecercici, una cosa que, durant el període del procés, es va aconseguir poques vegades. Un altre dels elements pendents és la condonació d’uns 15.000 milions de deute del fons de liquidat autonòmic (FLA) que suposaria un estalvi financer d’uns 1.300milions.