El BCE i les entitats bancàries començaran a fer ofertes a l'hora de concedir crèdits | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El BCE i les entitats bancàries començaran a fer ofertes a l’hora de concedir crèdits

  |   Novetats

Diari de Girona. L’euríbor fa mesos que està en descens; així doncs les hipoteques també estan aconseguint una millora en les seves mensualitats.

La taxa de referència de l’euríbor fa cinc mesos que està en descens. Això fa que les persones que tinguin hipoteques a tipus variable puguin descansar més tranquils. El passat mes d’agost, l’euríbor a Espanya va tancar amb un 3,166%. A més, el Banc Central Europeu disposarà de més ofertes i opcions gràcies a les noves rebaixes del preu dels diners. Així doncs, a finals d’any hi ha la previsió que sigui molt més senzill demanar un préstec, ja que, les entitats milloraran les seves condicions.

“La morositat està molt continguda i és previsible que la demanda de crèdit aquesta tardor augmenti perquè l’ocupació continua mostrant xifres molt bones. Per tant, és esperable que a finals d’any les entitats estiguin obertes a la concessió de crèdits”, assenyalen fonts bancàries.

Les dades del mercat hipotecari del juliol ja apunten en aquesta direcció. Aquest mes es van concedir 6.660 milions d’euros per a noves operacions, segons les últimes dades disponibles del Banc d’Espanya, un nivell superior als 6.500 milions que es van donar el 2022. Per trobar una dada més elevada cal retrocedir a la sèrie històrica fins a desembre del 2010, quan es van concedir fins a 9.712 milions d’euros. “Hi haurà un augment gradual de la competència entre els bancs cap a finals del 2024. La millora de les expectatives de mercat, amb menor inflació i el preu dels diners més barats, portaran a un escenari on els bancs tindran més marge per oferir condicions més atractives a les hipoteques, cosa que impulsarà un mercat que ha patit molt amb els alts tipus d’interès, especialment el 2023”, assenyala Marcelo Siquiera, cap d’operacions del comparador hipotecari Bayteca.

 Des de l’Agència Negociadora, entitat d’intermediació de crèdit immobiliari, fins i tot auguren una forta competència entre la banca aquesta tardor que ve per la concessió d’hipoteques. “Esperem molta rivalitat entre les entitats i de manera molt agressiva, tant en hipoteca tradicional com en aquelles amb una finalitat diferent de l’adquisició d’habitatge, com a operacions d’agrupació de préstecs”, assegura Luis Javaloyas, conseller delegat de l’Agència Negociadora.

Bankinter ja va explicar durant la presentació semestral de resultats el juliol passat que ha notat un canvi de tendència respecte a la petició d’hipoteques el primer semestre. “La producció d’hipoteques s’ha activat amb força al segon trimestre. I esperem més demanda davant l’expectativa de baixada de tipus. Som optimistes per guanyar quota de mercat de cara a finals d’any”, assenyalava el director financer i de banca digital de Bankinter, Jacobo Díaz. “Cal tenir en compte que l’euríbor ha baixat un punt, això és un alleugeriment molt gran per a les famílies hipoteques a tipus variable i és un gran impuls perquè es reactivi la petició de noves hipoteques per part dels consumidors”, recalquen fonts bancàries.

També des del sector immobiliari es comparteix aquesta visió. “En un escenari de baixada de tipus és natural que les entitats financeres ajustin i intensifiquin les seves ofertes hipotecàries amb l’objectiu de ser competitives en un mercat que experimenta canvis ràpids i significatius. És probable que aquesta tardor vegem un augment de les estratègies enfocades a la millora de condicions a les hipoteques fixes o la flexibilització dels criteris de concessió d’aquestes entitats”, assegura Ernesto Ferrer-Bonsoms, director de Negoci Real Estate de Solvia.

Tot i això, Antoni Cunyat, professor col·laborador dels Estudis d’Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya, adverteix que no es pot parlar de “guerra hipotecària” de cara a la tardor tot i que la competència sigui més intensa. “A diferència d’abans de l’esclat de la bombolla, les entitats estan actualment molt concentrades i no és esperable que hi hagi moviments gaire bruscos al sector”, indica.

Nova baixada del preu dels diners

Les noves baixades de tipus són imminents i els analistes ja les pronostiquen per a aquesta mateixa setmana. “Esperem que les autoritats europees redueixin el tipus d’interès de dipòsit en 25 punts bàsics fins al 3,5% a la pròxima reunió del BCE, que tindrà lloc el 12 de setembre”, explica Ulrike Kastens, economista europea de DWS. Des del comparador HelpMyCash asseguren que l’euríbor ja ha descomptat aquesta baixada de tipus, fet que explica el notable descens d’agost de l’indicador.

“Les quotes de les hipoteques variables que es revisin al setembre es reduiran sensiblement. Pel que fa a l’oferta de noves hipoteques, creiem que s’abaratiran un bon nombre d’hipoteques fixes, ja que els bancs voldran aprofitar les baixades de tipus del Banc Central Europeu per millorar aquests productes i guanyar quota de mercat. De fet, a l’estiu ja s’han abaratit diverses hipoteques a tipus fix, com ara les de Banco Santander, Ibercaja o Cajamar”, assenyala l’expert en hipoteques del comparador Miguel Riera.

Cal tenir en compte, però, que l’oferta d’habitatge encara és molt rígida i disminueix progressivament. “Això està tenint un impacte en l’increment de preus i en la demanda residencial. Per aquest motiu creiem que l’exercici encara amb una lleugera disminució en el volum de transaccions i la contractació hipotecària seguirà aquests passos”, conclou Ernesto Ferrer-Bonsoms, de Solvia.