La mecanització i els costos redueixen l'ocupació agrícola a menys d'un milió | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

La mecanització i els costos redueixen l’ocupació agrícola a menys d’un milió

  |   Novetats

La Vanguardia. Després de 37 mesos consecutius de caiguda, ja no arriben al 5% del total d’afiliats

El nombre de treballadors al camp espanyol està caient de manera inexorable des de fa anys en una tendència que ja tots cataloguen com a estructural i que aquest agost ha passat un simbòlic Rubicó. Ja només són 991.000 els afiliats agrícoles, és a dir, queden per sota del milió per primera vegada en tota la sèrie històrica. Sobre aquesta caiguda constant no hi ha dubtes, les discrepàncies apareixen quan s’examinen les causes principals que la determinen.

Mentre que des del sector es responsabilitza bàsicament l’augment dels costos, incloent-hi el salari mínim interprofessional (SMI) i les contribucions socials, al Ministeri d’Agricultura insisteixen en la mecanització i la millora de la productivitat.

Primer les dades. Quedar per sota del milió d’afiliats en aquest sector primari, que agrupa agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca, també suposa que representin menys del 5% del total d’afiliats espanyols. Són 37 mesos consecutius de caiguda interanual de l’ocupació, i si s’examina des de l’agost del 2019, s’han perdut 90.000 llocs de treball al sector, cosa que suposa una caiguda de més del 8%. Retrocedint més en el temps, el gener del 1996 el sector primari sumava prop d’1,3 milions de llocs de treball, que suposaven el 10,5 % del total.

“Moltes grans explotacions han abandonat perquè no hi ha rendibilitat”, diu Juan José Álvarez, d’Asaja

Tornant a les dades més recents, de l’agost d’aquest any, es reafirma la tendència amb una agricultura en mínims, 4,7% del total, davant el domini absolut dels serveis, amb el 77%, mentre que la indústria es queda a l’11,4%, i la construcció, al 6,6%.

A partir d’aquí, el pes de cadascuna de les raons de la caiguda de l’ocupació agrícola varia segons els actors. La Cepime i l’Asaja en responsabilitzen tres grans elements: les regulacions europees, que s’han accentuat els últims cinc anys; la falta de recanvi generacional, un problema que no és d’ara, sinó que ve de lluny, i molt especialment l’augment dels costos. Aquí destaquen la incidència de la pujada de l’SMI del 54% des del 2018 i també de les cotitzacions socials, amb un impacte més gran en un sector amb gran incidència dels salaris en el cost total.

“És un tema d’increment dels costos laborals i de les cotitzacions, amb repercussions de la reforma laboral que ha fet el Govern espanyol perjudicial per al camp espanyol. Moltes grans explotacions han abandonat perquè no hi ha rendibilitat”, afirma a La Vanguardia Juan José Álvarez, secretari d’organització de l’Asaja, que també insisteix en l’increment de costos que pateixen des de la pandèmia. “Amb les coses de menjar no s’hi juga”, remata Álvarez, acusant el Govern espanyol de no estar compromès amb el sector agrari. Des de la patronal Cepime assenyalen que “els marges que té el sector primari són ajustats i que la competència directa és molt forta”.

Agricultura sosté que es perden afiliats per la millora de la productivitat per unitat de treball

El diagnòstic és diferent des del Govern central. Des del Ministeri d’Agricultura consideren que la causa fonamental d’aquesta caiguda constant de l’afiliació agrària és la mecanització implantada en moltes produccions agràries i ramaderes, cosa que ha portat a reduir la necessitat de mà d’obra, especialment en cultius com la vinya i l’oliverar. Una altra de les raons és el problema de les vacants, que porta els agricultors a triar cultius en què la mecanització sigui màxima. “La pèrdua d’afiliats al nostre sector té a veure principalment amb la millora de la productivitat per unitat de treball”, argumenta el ministeri.

Per sustentar aquesta tesi, al·leguen que la capacitat productiva augmenta, com ho demostren les exportacions agroalimentàries i pesqueres, que van superar els 70.000 milions d’euros el 2023 i han augmentat un 4,4% el primer semestre del 2024 respecte al mateix període del 2023.

Un altre element que perjudica el sector primari és la falta de mà d’obra. El secretari d’organització de l’Asaja qualifica de bona l’opció de la migració circular, però afegeix que “també hi ha aquí, a Espanya, emigrants en situació il·legal, i el que ha de fer el Govern espanyol és agilitar els tràmits perquè puguin treballar. La mà d’obra migrant sempre ha estat benvinguda”.