Agost sec i especialment càlid a la plana interior de l'Alt Empordà | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Agost sec i especialment càlid a la plana interior de l’Alt Empordà

  |   Novetats

Diari de Girona. Destaquen els aiguats que van caure al Gironès i Pla de l’Estany a mitjans de mes

Al conjunt de Catalunya, el mes d’agost es qualifica de càlid -especialment al sud del Pirineu, Prepirineu

i plana interior de l’Alt Empordài sec, segons el balanç publicat pel Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). Tot i això, la distribució de les pluges ha estat força irregular: l’agost ha estat sec o molt sec a l’extrem sud, la serra de l’Albera, el litoral central i algun punt de l’altiplà Central i sud de la Noguera, però puntualment plujós a la depressió Central, Prepirineu oriental i sud de la plana interior gironina.

Segons les dades del Meteocat, la primera quinzena d’agost va ser una de les més càlides registrades a Catalunya, per darrere de les de 2003 i 2022. Després del pic de calor els dies 19 i 20 de juliol i una onada de calor considerable del 29 de juliol al 2 d’agost, el tercer episodi de calor va arribar al seu punt culminant del 9 al 12 d’agost. Tots aquests episodis de calor intensa han coincidit amb la canícula, període que popularment s’allarga del 15 de juliol al 15 d’agost i sol coincidir amb els dies més calorosos de l’any.

Tot i això, al llarg de l’agost també s’han registrat diversos episodis de tempestes. El primer es va produir el 2 d’agost, tot i que amb prou feines va afectar a les comarques gironines. En canvi, el dia 13 les tempestes sí que van deixar fins a 35 litres per metre quadrat a Banyoles, i a més es van registrar 168 llamps núvol-terra al Pla de l’Estany i 147 més a la Garrotxa. D’altra banda, el dia 14 a la tarda va caure un fort aiguat al Gironès,amb 90,7 litres per metre quadrat recollits a Cassà.