Espanya marca nou rècord de turistes internacionals i de despesa | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

Espanya marca nou rècord de turistes internacionals i de despesa

  |   Novetats, Principal

La Vanguardia. Les visites d’estrangers freguen els 11 milions al juliol, un 7,3% més

El turisme a Espanya continua tirant i no té sostre en un entorn de debat social sobre la massificació, la desestacionalització de les visites i la turismofòbia. El juliol d’aquest any es corona com el millor de la sèrie històrica, segons les dades de l’ Institut Nacional d’Estadística ( INE), fregant per primera vegada els 11 milions de turistes internacionals rebuts en un mes. Suposa un 7,3% més que el mateix mes de l’any anterior. L’anterior marca més alta es va registrar el juliol del 2017, amb 10,49 milions de visitants.

D’aquesta manera, el nombre de turistes estrangers que van arribar a Espanya els set primers mesos de l’any va arribar a la seva cota més alta, amb 53,37 milions de persones, un 12% més en comparació al mateix període de l’any anterior.

Tots els indicadors continuen donant dades rècord, tot i que el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, va destacar el “significatiu augment” que ha registrat la despesa d’aquests visitants. Es va disparar un 12% al juliol fins als 15.535 milions d’euros. Suposa ingressar 1.682 milions d’euros respecte a l’anterior rècord, no tan llunyà com el de visites, que es va aconseguir el juliol del 2023.

En el conjunt de l’any, per tant, la despesa de turistes internacionals va créixer un 18,6%, per sobre dels 71.000 milions d’euros. Hereu va afegir al seu comentari que aquestes dades rècord corroboren que el turisme “continua
estirant l’economia del país, generant riquesa i ocupació al sector”.

El ministre Hereu destaca l’augment de la despesa, que es va disparar un 12% el setè mes

Al juliol, les Balears encapçala la llista de les destinacions més sol·licitades pels turistes estrangers, triades les illes per pràcticament un de cada quatre visitants (un 23,4% del total, fins a 2,54 milions de persones). Les van seguir Catalunya, amb el 22,1% (2,39 milions) i la Comunitat Valenciana, amb el 13,6% (1,47 milions de turistes). A les tres comunitats autònomes, s’han desenvolupat els últims mesos protestes contra la massificació turística i que demanen mesures per alleugerir els fluxos de visitants. En el mateix sentit, la principal patronal turística Exceltur va demanar, a la seva última compareixença pública al juliol, que les autoritats no es “vanagloriïn de batre cada any els rècords de visitants”, perquè aquest “creixement descontrolat” és el germen de les protestes. “Els hotelers som els primers que volem i hem de donar exemple i fer un turisme més sostenible socialment, però les administracions han de legislar sobre la qüestió”, va afirmar José Luis Zoreda, vicepresident executiu d’ Exceltur.

En el que s’ha acumulat dels set primers mesos del 2024, les comunitats que més turistes van rebre van ser Catalunya, que va arribar als 11,5 milions, cosa que representa un augment del 10,5% respecte al mateix període del 2023; les Balears (8,7 milions i un increment del 7,0%), i les Canàries (8,7 milions, un 10,3% més).

Aquest estiu està sent el més car per allotjar-se a Espanya, quan els preus dels hotels han excedit per primera vegada els 140 euros de mitjana, segons les dades també de l’ INE sobre l’ocupació hotelera. Però no totes les comunitats autònomes més visitades han incrementat el seu preu en línia amb l’augment dels visitants. La mitjana de pujades de preu al juliol es va quedar en un 7,2% respecte del mateix mes de l’any anterior. Tot i això, en xifres mitjanes, els preus van créixer per sobre de la taxa nacional a Madrid (13,4%), les Balears (9,3%), i Andalusia i Castella-la Manxa (7,3% en cada una).

El setè mes de l’any, les comunitats autònomes de destinació amb més pes en la despesa dels turistes van ser les Balears, que va acumular el 24,4% del total; Catalunya, amb un 20,1% de la despesa total dels turistes, i la Comunitat Valenciana, que es va quedar amb el 13,3%.

El preu dels hotels, el més alt de la sèrie històrica, no descoratja els visitants estrangers

Sobre la manera de viatjar, més de 8 milions de turistes van viatjar sense paquet turístic al juliol, un augment del 5,5% davant el mateix mes del 2023, en tant que amb paquet turístic van arribar més de 2,8 milions, un 12,7% més.