El deute morós entre empreses creix un 20,5% fins als 1.270 milions | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El deute morós entre empreses creix un 20,5% fins als 1.270 milions

  |   Novetats

Diari de Girona. Cepime calcula que el període mitjà de pagament va caure a 80,2 dies, encara que roman 20 dies per sobre del termini legal

Les empreses espanyoles van pagar les seves factures, de mitjana, en 80,2 dies en el segon trimestre del 2024, 20 dies per sobre del termini màxim legal, segons l’Observatori de Morositat de la Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa (Cepime). Respecte l’any anterior, aquest termini es redueix en 1,5 dies, fet que suposa la caiguda més gran dels últims vuit trimestres i el període mitjà de pagament més baix des del 2016.

Tot i aquesta reducció, aquest retard suposa un increment del deute comercial morós, el que es paga per sobre dels 60 dies que marca la llei, entre empreses del 20,5% fins als 1.270 milions d’euros. En el cas del deute comercial dins el termini, arriba als 1.480 milions, un 16,9% respecte el mateix període de l’any anterior.

Aquest esforç financer s’uneix a l’increment de costos de tota mena que pateixen les empreses, fet que suposa una menor disponibilitat de recursos i de liquiditat. L’esforç financer vinculat amb el deute comercial va equivaldre al 0,21% de les vendes de les pimes en aquest mateix període, dues dècimes més que l’any anterior i la proporció més elevada des del 2015.

Un 32,2% dels imports facturats es va pagar de manera puntual en el segon trimestre del 2024. Això implica un increment interanual de 2,7 punts percentuals, de manera que s’encadenen sis trimestres consecutius amb augments en aquesta variable. A més, aquesta proporció de pagaments puntuals és la més alta des del juny del 2015.

Per tipus d’empresa, la retallada més gran va correspondre a les

microempreses, que va reduir el seu període mitjà de pagament en 4,7 dies en termes interanuals fins als 74,5 dies. És la quarta reducció interanual consecutiva, cosa que no passa en cap de les altres mides d’empreses. Pel que fa a les petites empreses, també redueixen aquest termini en 2,1 dies fins a les 78,7 jornades, el registre més baix des que Cepime arrenca amb aquest informe el 2008.

Les mitjanes empreses van incrementar lleugerament el període mitjà de pagament, en 0,9 dies, i el van situar per s obre dels 85 dies. Les grans empreses van anotar en el període analitzat l’augment més gran dels períodes mitjans de pagament (3,5 dies) i abonen les seves factures de mitjana a 90,5 dies, és a dir, 30 jornades més respecte el límit marcat per la llei.