El Govern mobilitza 6.000 milions per a construir 43.000 pisos de lloguer | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El Govern mobilitza 6.000 milions per a construir 43.000 pisos de lloguer

  |   Novetats

Diari de Girona. Un conveni amb l’ICO impulsa préstecs i avals per a promoure habitatge social i assequible 4.000 milions d’euros estan vinculats als fons europeus.

El Ministeri d’Habitatge, Economia i l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) van signar ahir un conveni que mobilitzarà 6.000 milions d’euros en forma de préstecs i avals per a la promoció de 43.000 habitatges destinats a lloguer social o assequible, per un període mínim de 50 anys, a través del nou pla de facilitat per a promoció de l’habitatge social. El Govern fa així un dels seus primers passos per complir una de les grans promeses d’aquesta legislatura.

«Volem convertir aquesta legislatura en la legislatura de l’habitatge, que és el cinquè pilar de l’estat del benestar. Queda molt per fer i és un objectiu ambiciós per a totes les administracions. La mitjana d’habitatge públic a Espanya és del 2% o el 3% davant de la mitjana de la Unió Europea, que se situa en el 10%, per la qual cosa treballem per acostar-nos a aquestes xifres», va apuntar el president del Govern, Pedro Sánchez, en la presentació d’aquest conveni.

La inversió de 6.000 milions d’euros s’engegarà a través de dos mecanismes: una nova línia de préstecs a llarg termini de 4.000 milions d’euros, vinculats a la segona fase del

Pla de Recuperació, que finançarà habitatges de lloguer social o assequible i energèticament eficients, mentre que 2.000 milions d’euros més procedeixen dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) i s’integren en una línia per avalar i donar cobertura parcial a les operacions incloses en el pla.

La promoció d’aquests 43.000 habitatges s’emmarca en una aposta de l’Executiu per incrementar el parc públic d’habitatge assequible, amb la construcció o la posada a disposició de més de 180.000 habitatges repartits per tot Espanya. «Un compromís ferm que avui ja es tradueix en més de 80.000 habitatges en diferents fases de desenvolupament», va assenyalar Sánchez.

En un acte en què també van participar la ministra d’Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez; el ministre d’Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo; el president de l’ICO, José Carlos García de Quevedo, i el secretari d’Estat d’Habitatge i Agenda Urbana, David Lucas, Sánchez va defensar la col·laboració publicoprivada en aquest àmbit i el dinamisme i l’experiència del sector de la construcció a Espanya. «No s’ha d’esperar que el mercat aporti solucions màgiques, no hi ha miracles. La mà invisible no garanteix que l’oferta cobreixi la demanda que hi ha. Segons l’últim baròmetre del CIS, l’habitatge és el segon problema que més preocupa els espanyols», va assegurar.

Problema comú

El president del Govern també es va referir al fet que la preocupació per l’accés a l’habitatge a Espanya és un problema comú entre els països de la UE i que així ho va fer constar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en el seu acte d’investidura aquest mateix mes. «Aquest Govern té la voluntat de fer i la voluntat d’enfrontar-se al problema de l’habitatge, com demostra l’aprovació l’any passat de la llei d’habitatge, el fet d’haver multiplicat per vuit el pressupost destinat al Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana, l’aprovació del Bo

«No s’ha d’esperar que el mercat aporti solucions màgiques, no hi ha miracles», afirma Sánchez

Jove o la posada en marxa de 2.500 milions en avals de l’ICO per a la compra del primer habitatge a joves de menys de 35 anys i a famílies amb menors a càrrec seu», va recordar el president del Govern. Sánchez va insistir a fer efectiu el dret constitucional a l’habitatge. «Hi ha qui s’escuda en les competències, que efectivament en un Estat compost estan compartides, per ignorar el que crec que hauria de ser d’absoluta incumbència per a totes i cadascuna», va lamentar. L’anunci va ser vist pel PP com una estratègia per desviar l’atenció. En un comunicat hores després que el president del Govern expliqués la mesura, els populars van acusar Sánchez d’intentar «tapar» amb aquesta proposta la seva pròpia declaració davant del jutge que investiga activitats professionals de la seva dona, Begoña Gómez.

El cap de l’Executiu serà interrogat avui a la Moncloa per Juan Carlos Peinado com a testimoni en la investigació sobre la seva dona per suposada corrupció en els negocis i tràfic d’influències en cadena. En un comunicat, el PP va considerar que Sánchez ja va utilitzar «l’habitatge com a comodí» en les campanyes electorals del 2023 (municipals, autonòmiques i generals) i ara ho torna a fer per «tapar la imputació de la seva dona» i «abans de declarar com a testimoni davant del jutge», informa Pilar Santos.