Exceltur demana limitar el creixement per evitar l'auge de la turismofòbia | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Exceltur demana limitar el creixement per evitar l’auge de la turismofòbia

  |   Novetats

El Periódico. El ‘lobby’ demana un pacte d’Estat, que inclogui les autonomies, per millorar l’encaix de l’activitat turística a les ciutats.

El sector turístic s’uneix per intentar evitar la turismofòbia. El lobby turístic Exceltur va presentar ahir un manifest de 80 propostes d’actuació en cinc eixos, associats a la saturació, la gentrificació, l’ocupació, el medi ambient i la governança, per millorar l’encaix del turisme a les ciutats. El manifest, que compta amb el suport de les principals patronals –hotelers (Cehat), agències de viatges (CEAV), línies aèries (ALA), hotelers (Hostaleria d’Espanya) i lloguer de vehicles (Feneval)– aspira a ser el germen d’un procés col·lectiu de col·laboració publicoprivada per redefinir el model turístic espanyol dels pròxims anys.

“Després de dos anys de bonança és el moment de posar-hi ordre, qüestionar el creixement pel mer fet del creixement, per assegurar que Espanya continuï sent una gran potència turística i sigui el país més competitiu turísticament parlant del món”, va resumir el president d’Exceltur, Gabriel Escarrer. L’objectiu de les empreses és ser “autocrítics” en aquells àmbits en els quals poden “contribuir a trobar les solucions” per a un turisme “socialment més sostenible”.

Entre les mesures, el lobby planteja “posar límit en determinades àrees en què no es pot créixer més” o “erradicar el turisme d’excessos” amb “actuacions per erradicar la il·legalitat i l’intrusisme” –això és, “qualsevol activitat il·legal, des dels pisos turístics als hotels o el transport sense llicència”, va assenyalar Escarrer– i posant en valor “els signes d’identitat de molts barris d’Espanya on la proliferació de les vivendes turístiques porta a desaparèixer la fruiteria o la merceria de barri”.

El lobby també planteja “erradicar els viatges d’estudis, que no són d’estudis, sinó de festa”, segons Escarrer, que va defensar que “el turisme de masses i excessos no aporta absolutament res des d’un punt de vista econòmic i social”.
A més, advoca per contractar un “més gran nombre de proveïdors de quilòmetre zero” per promoure la riquesa del territori, “millorar les condicions laborals per tenir en compte el salari emocional”, “protegir l’entorn i el medi ambient” i “promoure l’edificació sostenible”.
La iniciativa, que compta amb el suport de la Secretaria d’Estat de Turisme, que dirigeix Rosario Sánchez, té com a finalitat última aconseguir un “gran pacte d’Estat pel turisme”, entre el sector, les comunitats autònomes i el Govern central.