L'atur puja un 1,18% al gener a les comarques gironines | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

L’atur puja un 1,18% al gener a les comarques gironines

  |   Novetats

Diari de Girona. La fi de la campanya de Nadal es deixa notar i al territori ara hi ha 31.277 persones que busquen feina.

L’atur continua a l’alça a les comarques gironines i tanca el gener amb un augment de l’1,18%. Si aquest percentatge es tradueix en xifres, durant aquest mes hi ha hagut 365 persones que s’han apuntat a les llistes. La gran majoria, del sector serveis -aquí, hi ha el comerç- com a conseqüència de la fi de la campanya de Nadal. Allò que és significatiu, però, és l’ocupació que s’ha perdut (cosa que recullen les dades d’afiliació a la Seguretat Social). Perquè tan sols en un mes, la demarcació ha destruït més de 3.700 llocs de treball. L’única dada positiva la posa la contractació, perquè al gener s’han rubricat 18.108 contractes (quasi un 29% més que al desembre). Ara, a les comarques gironines hi ha 31.277 persones que busquen feina.

Mal inici d’any per a l’economia gironina. Les dades d’atur del gener reflecteixen la fi de la campanya de Nadal i, de retruc, continuen recollint l’increment de desocupats. Perquè a l’octubre ja van créixer un 1,97%; al novembre, un 1,3%, i al desembre, tot i la proximitat de les festes, van continuar fent-ho en un 0,35%.

Ara, el gener es tanca amb un nou augment. En concret, l’atur creix un 1,18%. Percentualment, és l’increment més elevat que es registra arreu de Catalunya (on de mitjana, la desocupació ha pujat un 1,07%). En concret, durant aquest primer mes del 2024 hi ha hagut 365 gironins que s’han apuntat a llistes. I gairebé la pràctica totalitat -de fet, 351- ho han fet al sector serveis (dins el qual hi ha el comerç).

La situació que viu el terciari també s’estén a la indústria. Perquè durant el gener, si bé en menor mesura, també ha crescut en desocupats (en concret, 23 persones). Per contra, tant la construcció com l’agricultura redueixen la xifra d’aturats -respectivament, en 49 i 28 treballadors- però això no és suficient per decantar la balança. Per últim, a la demarcació també hi ha 68 persones que no tenien cap feina anteriorment, i que ara s’han apuntat a llistes.

Caldrà veure si la desacceleració de l’economia continua deixant petja. Però sigui com sigui, de moment la demarcació tanca el gener amb 31.277 desocupats. Són, això sí, 1.675 menys que l’any passat (cosa que traslladat en percentatges suposa una diferència del 5,08%).

De tots els desocupats -aquí, la fotografia es repeteix- la majoria es concentren al sector serveis (21.928). Al terciari, el segueix la indústria (amb 3.520 desocupats), la construcció (2.794) i l’agricultura (674). Per últim, a comarques gironines hi ha 2.361 aturats a qui no els consten feines anteriors.

Destrucció d’ocupació

L’augment de l’atur, de retruc, també es tradueix en pèrdua de llocs de treball. I segons recullen les dades d’afiliació a la Seguretat Social, la destrucció d’ocupació al gener ha estat significativa. Perquè tan sols en un mes, les comarques gironines han perdut 3.774 afiliats, cosa que suposa un descens de l’1,09% al llarg del gener.

Ara, a la demarcació hi ha 341.801 afiliats. En comparació amb principis del 2023, però, són més que l’any passat (en concret 11.100, cosa que suposa un augment del 3,36%).

I per contradictori que pugui semblar, tot i que l’atur puja i es perden més llocs de treball, aquest gener es tanca amb més contractes signats. Al llarg del mes, a la demarcació se n’han rubricat 18.108 (cosa que suposa gairebé un 29% més en comparació amb els que es van signar al desembre; en concret, 4.055).

De tot aquest global, novament, el sector que en concentra més és el de serveis (12.210). I si això s’acompanya amb la dada que més de la meitat dels que es van signar eren temporals (9.812), s’evidencia que aquest repunt de contractació no ha permès crear prou llocs de treball estables.