La inflació es menja els ingressos de les famílies, que gasten més del que guanyen
La Vanguardia. Els assalariats acaben l’any amb un saldo negatiu de 2.781 euros, segons l’Aecoc.
La inflació s’està menjant els ingressos de les llars, que gasten més que no guanyen i recorren als estalvis, crèdits al consum i ajuda familiar per compensar la pèrdua de poder adquisitiu. Mentre els assalariats a Espanya guanyen una mitjana de 19.817 euros a l’any, les seves despeses són de 22.598 euros, alerta el professor de l’ IESE José Luis Nueno al llibre Todo es terrible, pero yo estoy bien , editat per Aecoc, l’ Associació d’ Empreses de Gran Consum.
Després d’analitzar el comportament de 250.000 consumidors i 190 milions d’actes de compra entre el gener del 2022 i l’abril del 2023 a través d’una base de dades de Fintonic i Intent HQ, Nueno calcula que els assalariats acaben l’any amb un saldo negatiu de 2.781 euros, segons va publicar Aecoc ahir.
Aquest diferencial entre ingressos i despeses pot marcar el consum el segon semestre de l’any, atès que, segons aquesta anàlisi, “els salaris creixen més lentament que la inflació”. Al maig, sindicats i patronal van pactar una pujada salarial general d’un 10% entre el 2023 i el 2025 als convenis col·lectius.
El Banc d’Espanya va advertir el mes passat d’aquesta pèrdua gradual de poder adquisitiu que han patit les famílies a causa de l’increment dels preus. Tot i que la renda bruta disponible nominal de les llars ha estat el 2022 un 6,8% superior a la de l’any 2020, la inflació ha provocat una pèrdua de poder adquisitiu acumulada d’un 4,5% en aquest període, “cosa que ha limitat la capacitat d’estalvi i despesa de les famílies espanyoles”, diu l’organisme al seu últim informe de situació financera.
La capacitat de despesa i de consum, doncs, podria veure’s reduïda en la recta final de l’any. El llibre editat per Aecoc subratlla que un dels factors clau estarà en l’evolució de l’estalvi. “Durant la pandèmia, la taxa d’estalvi va pujar un 21% i ara està al voltant del 9%. Aquest estalvi embassat s’està esgotant i és un problema”, destaca Nueno. Les famílies estan exhaurint els recursos per afrontar les despeses.
La pèrdua de poder adquisitiu es nota especialment en les rendes més baixes, que són les que més retallen el seu consum (-3,8%). De fet, entre l’agost del 2021 i el setembre del 2022, la inflació experimentada pel 30% de les llars de menys renda hauria estat d’aproximadament un 11,3%, que contrasta amb el 9,7% en el cas del 30% de les llars de més renda, destaca l’esmentat informe del Banc d’ Espanya.
L’estudi de José Luis Nueno també recorda que, traient l’efecte inflació, la majoria de les categories de consum cauen en volum de compra, “i això afecta els marges dels fabricants i dels minoristes”. Una enquesta recent de la mateixa Aecoc alerta també que un 38,9% de les empreses de la gran distribució preveuen una caiguda en els seus volums de venda d’un 5% en la fase final de l’any, un 27,8% creu que les seves vendes s’estancaran i un altre 33,3% espera créixer. Pel que fa als fabricants, un 56% pensa que el seu volum de vendes es reduirà.
Al costat positiu, Nueno posa l’evolució del mercat laboral, que sí que pot tenir un efecte positiu en el consum. “Es continuarà creant ocupació, i això permet que gent més jove i que s’incorpora al mercat laboral tingui ingressos per gastar. Això impulsarà diferents categories de petita despesa, com la restauració, els viatges de baix cost o la moda”, afirma.