D'estacions d'esquí a parcs de muntanya sostenibles | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

imatge 2

D’estacions d’esquí a parcs de muntanya sostenibles

  |   Novetats

Diari de Girona. La Molina, la Vall de Núria, Espot, Port Ainé aposten per reduir al mínim el seu impacte mediambiental. Redueixen fins a un 20% les emissions directes de gasos d’efecte hivernacle.

Les pujades de temperatura que han registrat màxims històrics aquest estiu derivat de l’escurçament de l’hivern han posat de manifest que l’emergència climàtica és més crítica que mai. En aquest sentit, l’augment de la temperatura global del planeta portarà que els dies de neu i amb temperatures inferiors a zero disminueixin cada vegada més, i això té incidència directa en el món de la neu. Davant aquesta situació, el turisme d’hivern i les estacions d’esquí estan en el punt de mira a causa del seu consum aigua i l’impacte que generen a les muntanyes.

Per plantar-hi cara, la majoria d’estacions d’arreu del món han optat per una visió desestacionalitzadora que abandona el concepte purament hivernal i abraça el més sostenible d’instal·lació de muntanya per a tot l’any. Algunes de les que s’han sumat a aquesta lluita són les estacions FGC. En aquest sentit, estacions com la Molina, la Vall de Núria, Espot i Port Ainé, a més del Cremallera de Núria, funicular de Montserrat i el Tren del Ciment, que s’han convertit en instal·lacions de muntanya tot l’any, incloent mesures per reduir tant com es pugui el seu impacte mediambiental.

Derivat de l’aposta sostenible, aquestes estacions han reduït fins a un 20% de les emissions directes de gasos amb efecte hivernacle en comparació amb l’exercici del 2018, segons l’informe d’FGC Turisme que recull les dades de les estacions de la Molina, la Vall de Núria, Espot i Port Ainé, a més del Cremallera de Núria, funicular de Montserrat i el Tren del Ciment. En aquest període de quatre anys que permet la comparativa entre el 2018 i el 2022, l’empresa ha incorporat tres nous equipaments, com són Boí Taüll, Vallter i el Parc Astronòmic del Montsec.

Així mateix, les emissions s’han reduït al global d’FGC Turisme un 7,44% respecte al 2018, tenint en compte el total de la petjada de carboni, que contempla tant les emissions directes de gasos d’efecte hivernacle com les indirectes d’electricitat importada, juntament amb altres derivades de béns, serveis i transports. L’últim

any només el 12,32% d’emissions van ser directes, generades per les activitats pròpies, i el 87,68% van ser indirectes derivades de béns, serveis i transports.

Agenda 2030

Des d’FGC recorden que tota aquesta millora en la petjada de carboni «té a veure amb l’Agenda d’Acció Climàtica 2030, que ha suposat la instal·lació de panells solars o el projecte Gasoil Zero, que està parcialment implantat a Vall de Núria i que gradualment s’estendrà a la resta d’explotacions». L’objectiu d’aquest projecte és erradicar emissions de diòxid de carboni procedents de motors i altres aparells i apostar per fonts alternatives com l’energia geotèrmica.

Andorra treballa igualment en aquesta línia de racionalitzar les estacions d’esquí com a instal·lacions de muntanya per a tot l’any amb Grandvalira com a abanderada.

Allà, el treball en matèria de sostenibilitat que ha permès a FGC reduir a Catalunya un 20% les seves emissions ha servit perquè el sector d’Ordino Arcalís hagi rebut aquest estiu el segell d’Empresa Compromesa amb la Reserva de Biosfera. Aquest reconeixement de la Unesco distingeix aquesta estació pel seu compromís per reduir l’empremta de carboni sobre la base de la producció d’energia solar i hidràulica.

A més, té previst reduir els més de 80.000 litres de gasoil que utilitza per a calefacció amb la utilització també d’energies alternatives, com la geotèrmia.

Per exemple, l’estació d’Ordino Arcalís és una estació autosuficient quant a electricitat des del 2016 quan es va inaugurar una minicentral hidràulica que proveeix les instal·lacions tot l’any i, fins i tot injecta excedent a la xarxa.

A tot el complex de Grandvalira, les apostes d’estiu van arrencar a finals de juny i són principalment el ciclisme, amb fins a 94 quilòmetres de rutes senyalitzades de bicicleta elèctrica com a novetat, juntament amb altres opcions com a activitats d’aventura que inclouen una tirolina de més de mig quilòmetre.

L’aposta per l’ecologia i la desestacionalització la completa França amb exemples com el de l’estació de Font-Romeu, on el senderisme, ciclisme i activitats d’aventura es combinen amb compromisos mediambientals com ara replantacions, campanyes de recollida de deixalles o ús raonable dels remuntadors en època estival.

L’últim any només el 12,32% de les emissions van ser directes, generades per les activitats pròpies.