Figueres, Darnius i Navata superen els 45 graus, nou rècord de calor a Catalunya
Diari de Girona. Una vintena d’observatoris gironins superen els 40 graus en un episodi de temperatures extremes.
Mai els termòmetres s’havien enfilat tant amunt a Catalunya. A ciutat de Figueres, l’observatori de l’Agència Estatal de Meteorologia va registrar aquest dimarts 45,3 graus. A pocs quilòmetres de la capital altempordanesa, el Servei Meteorològic de Catalunya apuntava uns registres de 45,1 graus a Navata i al pantà de Darnius Boadella. Fins aquest dimarts, el rècord històric de temperatura a Catalunya era el que es va registrar a Alcarràs l’any 2019 amb 43,8 graus.
La calorada, però es va deixar notar a bona part del territori. A Anglès, Banyoles i Porqueres es van superar els 44 graus, mentre que a Santa Coloma de Farners, la Bisbal d’Empordà i Maçanet de Cabrenys van superar els 43.
En paral·lel, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha indicat que 31 estacions del total de 115 de la Xarxa d’Estacions Automàtiques que gestiona amb més de 20 anys de dades van registrar ahir el seu rècord absolut.
Esl meteoròlegs atribuixen els rècords a una entrada d’aire molt càlid amb l’afegit del domini del vent general del sud-oest, i combinat amb el relleu del país. Tot plegat ha fet que la temperatura s’hagi enfilat «de manera molt destacada quasi arreu», i molt especialment cap al nord-est, primer, i posteriorment a Ponent.
Altres dades d’interès que aporta l’SMC són, per exemple, que l’estació de radiosondatge de Barcelona ha mesurat, la matinada passada, un valor de 28,2 graus centígrads a uns 1.500 metres d’altitud. És un valor excepcional, però que no ha superat el registre de la setmana passada 29,4 graus el 12 de juliol.
«Quanto caldo!» cridava ahir un jove italià ahir al migdia al Barri Vell de la ciutat de Girona, que visitava amb un grup d’amics. Les elevades temperatures no van impedir que la ciutat rebés força turistes, això sí, moltes terrasses exteriors estaven buides mentre s’omplien els interiors amb aires condicionats.
A Darnius, els carrers emblaven un escenari d’una pel·lícula postapocalíptica. Ningú passejant, carrers i places buides i les persianes de les finestres de les cases abaixades.
A tocar de l’aigua, al Club Nàutic, grups de joves passaven amb taules i caiacs per intentar combatre la calor amb esports aquàtics. Mentrestant, a la terrassa del bar, i a l’ombra, una turista francesa i una parella d’estiuejants alemanys ho miraven asseguts en dues taules i hidratant-se amb begudes fredes.
Harald i Berta Blumenthal explicaven que estiuegen des de fa dècades a Llançà i que precisament dimarts van decidir tornar al pantà pensant-se que les temperatures serien més tolerables: «No pensàvem que aquí faria més calor». De fet, van dir que ni les begudes servien per apaivagar-la i que l’únic remei que els és eficaç era estar a la caravana amb l’aire condicionat.
Del sofà a la dutxa i la piscina
Davant la situació de «calor extrema», la piscina de Darnius és gratuïta. Això va fer que alguns veïns decidissin sortir de casa per anar-se a remullar. Josep Baró i la seva família van passar la tarda a l’ombra d’un arbre.
«Soc de Darnius de sempre, vaig néixer aquí, i he de reconèixer que un dia de calor com avui, no l’havia viscut mai aquí», apuntava Baró.
De fet, va explicar que no ha sortit de casa fins ben entrada la tarda: «A casa ho tenim tot tancat, poso una mica l’aire però molt poc perquè a mi no em va gaire bé, i ens passem l’estona del sofà a la dutxa i de la dutxa al sofà». Baró, que està jubilat, admet que en el seu cas la calor és més fàcil de suportar i subratlla que «la pena i la llàstima és la gent que ha de treballar al sol».
Les temperatures baixaran
La previsió meteorològica de cara als pròxims dies indica, segons l’SMC, un desplaçament cap a latituds més baixes de la dorsal anticiclònica. Això, afegeix l’ens, ha de comportar la retirada de la massa d’aire càlida i seca, que ha facilitat aquest episodi de temperatures elevades.
Així, l’SMC afirma que la temperatura iniciarà un descens a partir de dimecres a gran part de l’interior, tot i que encara es podran superar els llindars de calor intensa (de 39 a 40 graus) especialment a les comarques de Ponent. La resta de setmana la temperatura continuarà baixant i s’aproparà als valors més habituals per aquesta època de l’any.
A banda, el desplaçament cap al sud de la dorsal anticiclònica permetrà el pas de petites pertorbacions en altura que afavoriran l’aparició de ruixats al terç nord i d’altres procedents d’Aragó.