Les (diferents) fórmules europees per treballar menys
Diari de Girona. Els països posen a prova la setmana laboral de quatre dies, però ho fan a velocitats diverses.
Malgrat les recents crisis i la creixent competència global, Europa es continua erigint com un far quan es parla de jornada laboral. Mentre que la Xina continua registrant horaris propis del segle passat a ulls dels europeus, i els EUA amplien les seves jornades, el Vell Continent sotmet a proves la setmana laboral de quatre dies.
1. Alemanya: la indústria lidera el debat. A Alemanya el poderós sindicat dels metal·lúrgics, IG Metall, va obrir el debat aquest any reactivant la seva petició d’una setmana laboral de quatre jornades, sense reducció de sou. Alemanya, com altres països europeus, té un greu problema de falta de personal en tots els sectors, des de l’industrial fins a l’hostaleria, en un mercat laboral sanejat -amb un 5,7% de desocupaciói amb un rècord de població laboralment activa -uns 45 milions de persones, en un país amb 84,4 milions d’habitants-. Segons la patronal, retallar jornada agreujaria aquesta situació.
Marina Ferrer. 2. Itàlia: estancats com a Espanya. A Itàlia, la reducció de l’horari de treball és un tema que s’ha debatut reiteradament en els últims anys. Tot i que fins ara no s’ha produït cap canvi substancial, això podria canviar pròximament. De fet, alguns estudis recents sobre els beneficis de reduir l’horari laboral han obert novament el debat. Amb això, els sindicats italians han defensat que s’estudiï, amb el món empresarial, la possibilitat d’adoptar aquesta mesura. Si es posés en discussió l’actual legislació, caldria modificar una llei del 1997, després parcialment reformada l’any 2003. Aquesta estableix que la jornada laboral mitjana a Itàlia és de 40 hores per als contractes de temps complet. Irene Savio. 3. França: repartir 35 hores
de treball en quatre dies. La setmana de quatre dies també s’obre pas a França, un país que es distingeix dels seus veïns europeus per haver fixat el 1998 el temps de treball setmanal en 35 hores. Fins a 10.000 assalariats francesos organitzen el seu horari setmanal en quatre dies feiners i tres de descans, segons dades del Ministeri de Treball. En la majoria d’aquests casos, es tracta d’empreses privades que van impulsar de manera experimental aquesta mesura, tant repartint les mateixes 35 hores però en quatre dies com amb una setmana laboral de 32 hores. Enric Bonet. 4. Regne Unit: esperançats
amb el pilot de quatre dies. Malgrat que la jornada mitjana gairebé no ha canviat en els últims anys, al Regne Unit cada vegada més sectors estan apostant per les setmanes laborals de quatre dies després de constatar els bons resultats del projecte pilot fet el juny de l’any passat, amb una durada de sis mesos. Un 92% de les empreses van decidir mantenir la jornada reduïda de 32 hores després de les proves realitzades. Lucas Font.